ДСЈКС – Извештај 2018

ДСЈКС – За „Живе језике“

ТРИБИНА

Статус и оцењивање Другог страног језика у V разреду основне школе, одржана у четвртак 20. 09. 2018. у Сали за седнице Филолошког факултета Универзитета у Београду

Трибину је организовало Друштво за стране језике и књижевности Србије, с циљем да се размене сазнања о потешкоћама до којих је дошло после доношења Закона о основама система образовања и васпитања којим је Други страни језик сврстан међу изборне програме који се оцењују описно.

3. септембра 2018. године основним школама је упућен допис Министарства којим се наставницима страних језика сугерише двојако оцењивање ученика у V разреду до окончања скупштинске процедуре којом ће се статус Другог страног језика вратити „на старо“ у смислу статуса као наставног предмета који се оцењује бројчано.

Без обзира на најављену измену Закона, ДСЈКС је организовало Трибину на коју су позване колеге из основних школа и представници министарства просвете. Трибини је присуствовао велики број професора страних језика (око 90), а у име Министарства Снежана Павловић (из кабинета Весне Недељковић, помоћника министра за основну школу).

На почетку Трибине др Љиљана Ђурић, председник Друштва, упознала је колеге са развојем догађаја и свим активностима Друштва у вези са овом темом. Затим се Снежана Марковић, представник Друштва у Националном просветном савету Србије осврнула на допринос Савета у решавању питања статуса Другог страног језика.

Др Ана Вујовић, члан Надзорног одбора Друштва и председник Секције универзитетских наставника страног језика струке импликације актуелне језичке образовне политике у области страних језика на вишим нивоима образовања дефинисала је као „директан напад на вишејезичност“, што доводи до сужавања културне размене у сваком смислу, тј. до укидања мултикултуралности, онемогућавања програма мобилности и сл.

Ма Миле Сајчић, професор шпанског језика у ОШ „Змај Јова Јовановић“ и у Осмој београдској гимназији изнео је потешкоће које се јављају у вредновању знања ученика и вођењу евиденције, било да је у употреби класични или електронски дневник.

Бројне колеге су се укључиле у дискусију постављајући питања и износећи дилеме које се појављују у практичном раду. Изнет је такође велики број предлога за будућу сарадњу уз инсистирање да Министарство убудуће доноси одлуке у координацији са колегама из наставе.

Снежана Павловић је истакла (уз изражавање подршке вишејезичности) да је формирана радна група за вредновање законског решења која је предложила да се врати претходно решење о статусу Другог страног језика. Такође је најавила да ће службена белешка са ове Трибине бити упућена надлежнима у функцији преношења информација, али и расположења и недоумица професора страних језика у школама.

Друштво ће у што краћем року Министарству упутити допис у којем ће бити наведене све недоумице изнете на Трибини, међу којима је најважније питање да ли ће се измена Закона примењивати ретроактивно на садашњу генерацију ученика V разреда. У  случају да је одговор потврдан, остаје питање благовремености доношења измене, пре краја првог полугођа (мада остаје и дилема оцењивања на тромесечју), утолико пре што се прво полугође у Војводини завршава 21. децембра. У случају да је одговор одричан, то јест ако ће се ова генерација ипак оцењивати описно, да ли ће то тако бити до краја основне школе и како ће, у том случају, бити решен начин уписивања у филолошка и двојезична одељења.

                                   Извештај сачинила

Мира Симеуновић,

професор руског језика

2018-09-24


Подели

Написала Још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Мира Симеуновић
© 2024 Мира Симеуновић