Извештај о раду 2015 / 2016

Извештај о раду 2013/2014

Оригинални Извештај, поднет диреткору школе на крају школске године.

Извештај обухвата активности секције руског језика „Умница“ и евиденцију рада на стручном усавршавању наставника.

 1. 29. 09. 2015. – 12. 10. 2015. – изложба фотографија на којима су представљене активности и манифестације секције током претходне школске године. По традицији, након изложбе фотографије постају саставни део портфолија / досијеа ученика за руски језик.
 2. 01. 09. 2015. – састанак Београдске подружнице професора руског језика у Руском дому.
 3. 03. 10. 2015. – радна субота (проба за концерт).
 4. 06. 10. 2015. – састанак Београдске подружнице професора руског језика у Руској школи при амбасади Руске Федерације у Београду и представљање међународног конкурса – „Олимпијада ЛИК России 2016.“. Ради се о конкурсу на којем наша секција бележи запажене резултате и награде у последње три године, а пријавили смо се за учешће и ове године.
 5. 10. 10. 2015. – радна субота (проба за концерт).
 6. 17. 10. 2015. – радна субота (проба за концерт).
 7. 23. 10. 2015. – концерт „Красиво“ у Дому културе у Барајеву.  Програм концерта припремили су чланови секције (око 40 ученика), а у публици је било око 200 гледалаца (ученици, родитељи, колеге, бивши ученици). Изведено је 14 тачака програма: руске народне песме, модерна музика (српска и руска) на руском језику, уз хорско или индивидуално представљање, са музичком пратњом или без ње. Била је ту и плесна група, и спот уз музичку нумеру, чак и једна инструментална тачка. Ово је био пети по реду самостални концерт руске секције. (Детаљи о концерту налазе се у личном портфолију наставника.)
 8. 10. 11. 2015. – састанак Београдске подружнице професора руског језика у Руском дому. На састанку представљен рад „Језички портфолио“ и пројекат, спроведен током претходне школске године. Приказана Power Point презентација рада и пројекта, као и неколико практичних примера – Портфолија ученика осмог разреда (8-1) који уче руски језик и учествују у пројекту. Присутне колеге – професори руског језика (око 20 колега), Председник Београдске подружнице професора руског језика (Снежана Марковић) и директор образовних програма Руског дома (Иља Тјапков) са великом пажњом су пратили излагање и изразили велику заинтересованост за ову иновацију у настави руског језика. (Презентација се налази у личном портфолију наставника.)
 9. 01. 12. 2015. – састанак Београдске подружнице професора руског језика у Руском дому. На састанку прецизиран датум и учесници предстојећег концерта ученика основних школа.
 10. 03. 12. 2015. – генерална проба – припрема за концерт „Сунчани круг“ у Руском дому .
 11. 09. 12. 2015. – концерт „Солнечный круг“ у препуној великој сали Руског дома, са преко сто учесника из око 15 основних школа из Београда (углавном). Наша секција (и школа) се и овај пут представила са две упечатљиве музичке тачке: „Красиво“ (музичко-плесна тачка) и „Смуглянка“ (соло наступ) у извођењу десетак ученика. (Детаљи концерта – у личном портфолију наставника.)
 12. 11. 12. 2015. – трибина издавачке куће Дата статус у хотелу Метропол у Београду (предавање и презентација уџбеника овог издавача). (Сертификат о присуству – у личном портфолију наст.)
 13. 11. 01. 2016. – достављени радови ученика наше школе на традиционални конкурс Руске школе у Београду – ЛИК России. Радови су: рецитације (ученици 5. и 6. разреда извели су 8 рецитација), драматизација (за две рецитације и бајку А.С. Пушкина – снимљени делови два часа на којима су изведене драматизације и рецитовање), цртежи (илустрације стихова Агније Барто – ученици 5. и 6. разреда; илустрације на тему: „Руско средњовековно оружје“ – ученици 7. и 8. разреда), певање (две песме С. Јесењина у извођењу ученица 7. разреда), састави на тему детињства (два састава 6/7. разреда), презентација ученика 7. разреда на тему руског оружја из Средњег века, илустрована бајка А. С. Пушкина („…о цару Салтану…“). Припрема материјала трајала је више од месец дана, а на конкурсу учествује преко 40 ученика.  Финале конкурса предвиђено је, по традицији, за април 2016. Ово је четврто учешће руске секције на овом међународном конкурсу. Списак радова, као и ученика који су учествовали налази се у личном портфолију наставника.
 14. 25. 01. 2016. – огледни час „Словарники“. Квиз знања за ученике од 5. – 8. разреда, по угледу на чувени квиз „Слагалица“. Није рађена игра „скочко“ због техничких услова, али смо „вратили“ игру „није – него“. Ученицима је било веома занимљиво да се такмиче и да покажу знање на овај начин (квиз урађен у форми Power Point презентације). Најбољи у сваком разреду су добили дипломе за освојено прво и друго место. (Дипломе победника се налазе у Језичком портфолију ученика, а квиз у портфолију наставника, као и на наведеном сајту – следећа ставка.)
 15. 05. 02. 2016. – „Словарники“ – на руском педагошком сајту videouroki.net објављена презентација и опис квиза „Слагалица“ (на руском језику), реализованог крајем јануара 2016. године. Сертификат о публикацији налази се у личном портфолију наставника.
 16. 06. 02. 2016. – „Викторина“ – на руском сајту који се бави представљањем добрих примера из педагошке праксе (пре свега руских педагога) – infourok.ru објављен је квиз у знању руског језика, рађен у форми огледног часа у претходној школској години. Квиз је обухватио ученике – чланове секције „Умница“ од 5 – 8. разреда. Рад је објављен као презентација на руском језику, а као план огледног часа налази се у личном портфолију наставника. Сертификат о публикацији је у личном портфолију наставника.
 17. 12. – 14. 02. 2016. – „Зимска школа“ – семинар за наставнике руског језика. То је акредитовани, обавезни семинар који се одржава сваке године током зимског распуста. Посебан квалитет семинара чини то што је његова организација и реализација резултат сарадње Славистичког друштва Србије са Руским домом и водећим универзитетима у Русији, тако да су предавачи и изворни носиоци руског језика, и експерти за језик (за методику наставе руског језика као страног, педагогију, аутори уџбеника и приручника и сл.).
 18. 12. 02. 2016. – На свечаном отварању 54 међународног скупа слависта (у присуству декана Филолошког факултета у Београду, проф. др Александре Вранеш, више професора са Катедре за руски језик и књижевност са Београдског и Универзитета у Новом Саду, као и бројних међународних стручњака, научника на пољу славистике) од стране председника Славистичког друштва Србије, проф. др Ксеније Кончаревић уручена Захвалница Славистичког друштва Србије „за значајне резултате у настави словенских језика и књижевности, упознавању, ширењу и повезивању словенских култура, као и за активност у раду Друштва“. (Захвалница је саставни део личног портфолија наставника.)
 19. 01. 03. 2016. – Састанак београдске подружнице професора руског језика у Руском дому.
 20. 08. 03. 2016. – Изложба еколошке секције са запаженим учешћем руске секције: ученице 7 разреда израдиле су балску хаљину „Ана Карењина“, која је и победничка креација на овој изложби.
 21. Учешће у конкурсу ОШ „Свети Сава“ – израда ликовних и фотографских радова (слање радова почетком марта 2016.).
 22. 24. 03. 2016. – Објављен рад – презентација на руском језику под називом «Россия – наше вдохновение» на руском педагошком сајту infourok.ru. Основа за овај рад је презентација која је пре две године била саставни део рада за међународни конкурс «Лучший учитель русской словесности зарубежья». Сертификат о публикацији – у портфолију наставника.
 23. 27. 03. 2016. – Објављен рад «Проектная деятельность в обучении РКИ: Символы России» на међународном – руском образовном сајту ped-kopilka.ru (рад настао на основу истоименог из претходне школске године који је учествовао на конкурсу „Креативна школа“ и постао саставни део базе знања као пример добре праксе). На српском језику рад се може наћи на „Креативној школи“, на руском сајту је објављен на руском језику. Сертификат о публикацији на сајту налази се у личном портфолију наставника.
 24. 02. 04. 2016. – Објављен рад на међународном образовном сајту ped-kopilka.ru под називом: «Внеклассное мероприятие для 6-7 класса: «Поговорим на трёх языках!» (основа за овај рад је огледни час одржан пре две године «Поразговарајмо на три језика!»). Рад на српском језику (односно, српском, руском и енглеском) саставни је део портфолија наставника, као и сертификат о публикацији на руском језику.
 25. 05. 04. 2016. – Састанак Београдске подружнице професора руског језика у Руском дому.
 26. 09. 04. 2016. – Објављен рад «Из опыта учителя РКИ: Внеклассные мероприятия и способы мотивации учеников – рекламный материал (плакаты и приглашения)» на руском образовном сајту ped-kopilka.ru. Сертификат је део портфолија наставника.
 27. 22. 04. 2016. – Учешће на финалној манифестацији доделе награда на међународном конкурсу Руске школе при Амбасади Руске Федерације у Београду. Награде које су освојили чланови руске секције „Умница“ ове године су: Диплома за активно учешће у конкурсу; 3. место за драматизацију Пушкинове бајке (глумачка екипа одељења 7/2); 1. место за састав Марије Жунић, ученице 7/2 „Доживљај из детињства“. Нашим ранијим наградама овом приликом смо додали ЦД-плејер, звучнике за компјутер и мини-збирку дела А.С. Пушкина на руском језику.
 28. 22. 04. 2016. – Учешће секције „Умница“ у обележавању међународног „Дана планете“, где смо се представили пројектом „Руска бања“. Овим пројектом промовише се не само упознавање ученика са културом и традицијом руског народа, већ и (у еколошком смислу) очување здравих стилова живота, нега и здравље применом природних средстава. У припреми и реализацији пројекта учествовали ученици неколико разреда (највише се ангажовали ученици седмог разреда).
 29. 25. 04. 2016. – Објављен рад на руском међународном образовном сајту ped-kopilka.ru «Конспект урока русского языка: Прогулка по Москве (8 класс)». Основа за рад је огледни час руског језика одржан 2012. године са ученицима осмог разреда. Рад је проширен презентацијом која садржи поређење Москве и Београда, али и приказе бројних радова чланова секције који се односе на Москву (а који су били саставни део наших изложби руских сувенира). Рад на српском / руском језику (у форми припреме за час) је у портфолију наставника од 2012., додат је сертификат о публикацији.
 30. 25. 04. 2016. – Одржан квалификациони (први) круг НИС Олимпијаде, 4. по реду, уз учешће 10 ученика седмог и осмог разреда. Други круг одржава се у Новом Саду.
 31. 07. 05. 2016. – Објављен рад на руском међународном образовном сајту ped-kopilka.ru «Отчёт о проекте «С лёгким паром!» проект сербских учеников 7 класса о русской бане». Рад се заснива на пројекту рађеном за обележавање «Дана планете». Текст и презентација објављени су на руском језику (не постоји варијанта на српском), рад и сертификат су у личном портфолију наставника.
 32. 10. 05. 2016. – Састанак Београдске подружнице професора руског језика у Руском дому.
 33. 28. 05. 2016. – Одржано финале 4 НИС Олимпијаде у Новом Саду. У први финални круг пласирала се ученица Јана Недељковић из одељења 7/2, није успела да прође на следећи финални круг.
 34. 05. 06. 2016. – Објављен рад на руском међународном образовном сајту ped-kopilka.ru «Конспект урока русского языка: Знакомство с матрёшкой (5 класс)». Рад се заснива на изложбама руске секције, на којима су ове дрвене лутке (у изради ученика) биле најлеши сувенир, што је овим радом и представљено. Рад је објављен на руском језику (без верзије на српском). Рад и сертификат су у портфолију наставника.
 35. 07. 06. 2016. – Састанак Београдске подружнице професора руског језика у Руском дому.
 36. 21. 06. 2016. – Објављен рад на руском међународном образовном сајту ped-kopilka.ru: «Конспект урока русского языка в 6 классе «Северная Венеция» с презентацией ученика». Рад је приказ огледног часа (дорађен, обогаћен) чији део су припремили и приказали ученици 6/1 разреда, пре свих Младен Ђорђиев. Сертификат је у портфолију наставника.
 37. 05. 07. 2016. – Објављен рад на руском међународном образовном сајту ped-kopilka.ru: «Конспект урока русского языка в 8 классе «Николай 2 – последний русский император» с презентацией ученика». Рад је настао на основу конкурсног рада ученика осмог разреда (Теодора Ђурић) из прошле школске године (конкурс «ЛИК России»), проширен, дорађен, преведен за потребе публикације. Рад је на руском језику (без верзије на српском). Сертификат о публикацији се налази у личном портфолију наставника.
 38. 22. 07. 2016. – Објављен рад на руском језику на међународном образовном сајту ped-kopilka.ru «Языковая викторина по РКИ для 5 класса с презентацией». (Квиз за ученике петог разреда који није до сада реализован; планиран је за наредну школску годину.) Сертификат је у личном портфолију наставника.
 39. 01. 08. 2016. – Објављен рад на руском језику на међународном образовном сајту ped-kopilka.ru «Игра на уроке РКИ: «По-русски с улыбкой» – уголок развлечений для учеников старших классов». Рад се односи на игру у настави (овде: игра, шала и забава на часу руског језика у старијим разредима). Час планиран за следећу школску годину. Сертификат о публикацији – у портфолију наставника.
 40. ЈЕЗИЧКИ ПОРТФОЛИО УЧЕНИКА

Пројекат, започет у школској 2014/2015. год. настављен је у школској 2015/2016. години. Као и раније, на Језичком портфолију су радили ученици седмог и осмог разреда, док су шестаци попуњавали свој Досије. У другом полугодишту рађен је тест знања на нивоу А1 (оригинални руски ТРКИ тест), са очекиваним резултатима. Укупни резултати су:

Тест је радило укупно 45 ученика седмог и осмог разреда. 7 ученика нису постигли задовољавајући резултат (15,55%), 15 ученика има знање на основном нивоу (33,33%), 21 ученик показао је средњи ниво знања (46,66%), док 3 ученика владају руским језиком на напредном нивоу (6,66%). По разредима резултати су следећи (уз уважавање чињенице да је критеријум блажи за ученике седмог разреда у односу на осмаке):

Осми разред: укупно 21 ученик: није прошло: 6 уч., основни ниво – 8 уч., средњи – 6 уч., напредни ниво – 2 ученика.

Седми разред: укупно 24 ученика: није прошао 1 уч., основни ниво – 7 уч.,  средњи – 15 уч., напредни ниво – 1 ученик.

Тест је рађен неколико дана, јер је веома обиман (делови су: лексика/граматика, читање, аудирање, писање, културологија), у посебно договореним терминима за свако одељење (7/2, 7/3, 8/1, 8/3).

Резултати, као и сам тест налазе се у личном портфолију наставника.

НАПОМЕНА

Наведени радови, објављени на сајту могу се наћи на страници:

http://ped-kopilka.ru/users/simeunovic

У Барајеву

ОШ „Кнез Сима Марковић“

Август 2016. године

                                                             Мира Симеуновић,

                                                  професор руског језика и књижевности


Подели

Написала Још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Мира Симеуновић
© 2024 Мира Симеуновић