Кто такой Чебурашка?

Кто такой Чебурашка?

Ко је Чебурашка?

Чебурашка је симпатична животињица са крупним очима и ушима. Појавио се 1969. године у цртаном филму о Крокодилу Гени. Е. Успенски је написао књигу 1966. године, у којој је као образац за Чебурашку узео своју покварену играчку из детињства, и смислио је причу о томе како је из неке далеке земље у корпи са наранџама стигла егзотична животињица. Име Чебурашка означава оног који стално пада, неспретан је, заноси се (због наранџи којих се прејео).

Његов комшија  је у цртаћу крокодил, интелигентно биће које говори, а ради у зоолошком врту на дужности „крокодил“. Требало је да он буде главни јунак цртаћа, али је Чебурашка био толико симпатичан (онако неспретан), огромног, доброг срца, да је било јасно да ће он бити звезда. Тако је и било: први део цртаног филма носио је назив „Крокодил Гена и његови другови“, а већ други део (из 1971.) звао се „Чебурашка“. 1974. године изашао је трећи део, под називом „Шапокљак“, а 1983. – четврти – „Чебурашка иде у школу“.

Кто такой Чебурашка?

Оригинални цртани, дакле, има четири дела. У првом крокодил тражи другове и лепи плакате са натписима за потрагу. На оглас се јављају Чебурашка и девојчица Гаља. У наставцима филма другови ће градити спортски терен за пионире, возиће се плавим возом, учити се читању, сусретати се са противником – старицом Шапокљак, која није добра, али ће је доброта Чебурашке покорити и постаће боља.

Врло брзо цртани филм је освојио публику, направљене су и играчке са „ликом“ Чебурашке. 2004. године званична маскота Олимпијске репрезентације Русије у Атини био је Чебурашка у својој оригиналној браон боји, а на каснијим такмичењима маскота је мењала боје.

Чебурашка био толико популаран, да је 2008. године у Москви  отворен музеј Чебурашке. Деца у Русији, Јапану и другим земљама га обожавају и данас.

Погледајте чувене реплике из цртаног филма које се памте и препричавају:

Кто такой Чебурашка?
Кто такой Чебурашка?

Прочитати више (на руском језику) преко линкова:

https://www.culture.ru/s/cheburashka/

https://www.i-igrushki.ru/igrushkapedia/cheburashka.html

https://www.shkolazhizni.ru/world/articles/3548/

Послушајте две најпознатије песме из цртаног филам о Чебурашки:

„Песенка крокодила Гены“ (Пусть бегут…)

YouTube video

„Голубой вагон“

https://www.youtube.com/watch?v=XVDkdvEplrQ

Подели

Написала Још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Мира Симеуновић
© 2024 Мира Симеуновић