ЧОС-радионице са елементима ТРИЗ-педагогије

ЧОС-радионице са елементима ТРИЗ-педагогије

Увод у радионице које су одржане на часовима ЧОС-а у шестом разреду.

Радионице су реализоване на часовима одељењског старешине у одељењу шестог разреда, у првом полугодишту школске 2021/2022. године.

Циљ радионица је било формирање колектива, успостављање другарских односа, заједништва у тимском раду, боље упознавање и унапређивање међусобне комуникације међу члановима колектива.

Радионице се могу (уз корекције, адаптацију игара) применити у млађим и старијим разредима основне школе, уз равномерну заступљеност тимских и индивидуалних игара, оних за унапређивање логичког размишљања, за разоноду и забаву…

Распоред игара у приказаним радионицама је реалан приказ оног што је на часовима реализовано (са мањим или већим успехом, у зависности од састава и величине група). Радионице су састављене од различитих игара, свака у себи има игру за јачање колектива / групе, за боље упознавање чланова групе, за развој креативности, за логичко размишљање. Тиме су у свакој радионици заступљене игре за забаву, али и за активацију „мозгања“.

Ученици су веома позитивно реаговали на овај вид садржаја на часовима ЧОС-а и радо су учествовали у свим активностима. Нека вежбања су општепозната (пантомима нпр.), па су их ученици са лакоћом реализовали, док су нека вежбања била потпуно нова (нпр. у оквиру „загонеталица“), па су неретко остајала без одговора ученика.

Игре овог типа захтевају добру организацију наставника и добру припрему за сваки час, јер су међу играма и оне које се раде са припремљеним картицама, и оне где треба направити одабир правих речи и појмова за одређени узраст ученика и сл.

У прилогу је дат кратак списак примењених игара, а детаљи свих (или барем већег дела игара) могу се видети у радионицама или у наведеним радовима на блогу.)

Радионице (и вежбања која улазе у њихов састав) део су материјала, презентованог колегама, као и део објављених радова на блогу наставника (сајт пед-копилка):

„Классный час на сплочение коллектива с элементами ТРИЗ технологии и НТЦ программы (в шестом классе)“ – https://ped-kopilka.ru/blogs/mira-simeunovich/klasnyi-chas-na-splochenie-kolektiva-s-yelementami-triz-tehnologi-i-ntc-programy.html

„Классный час на сплочение коллектива с элементами ТРИЗ технологии и НТЦ программы (продолжение)“ – https://ped-kopilka.ru/blogs/mira-simeunovich/klasnyi-chas-na-splochenie-kolektiva-s-yelementami-triz-tehnologi-i-ntc-programy-prodolzhenie.html

ВРСТЕ ИГАРА / ПРИМЕРИ ВЕЖБАЊА ЗА ЧОС

(И ЗА ПРЕДМЕТНУ НАСТАВУ)

ДИЈАГНОЗА – означавамо особине које имамо у одељењу (позитивне и негативне односе и осећаје).

УПОЗНАЈ МЕ! – свако говори нешто што други не знају о њему/њој (воли да пеца, везе…).

ЧАРОБНА БОЦА –  жеље које се односе на одељење / другарство / њихове односе…

ПРАВИМО КУЋУ – свако у групи је један део куће, треба да објасни зашто се без њега не може.

СТРОЈ – да устану они који имају светле очи, брата, дукс са џеповима и сл.

СЛИЧНОСТИ – личимо или не? – међу групама Н особа из једне групе говори Н особи из друге по чему су слични (или различити)…

ПАНТОМИМА – свако смишља задатке за остале групе, један показује појам.

БИНГО – треба пронаћи некога (у другим групама) ко има особину, наведену на папиру; узима потпис од њега/ње ако је тачно (нпр. нађи неког ко има трактор).

ВИЗИТНА КАРТИЦА (свако говори нешто о себи, али свако додаје нешто ново у односу на претходног говорника) – за рад са новим одељењем, ради бољег упознавања.

ЗАХВАЛАН САМ ЗА… – исказују захвалност / комплименте једни другима…

КОМПОТ – сви у кругу седе, наставник прозива оне који имају сестру, који се возе аутобусом, који воле спанаћ…

ВОЗИЋ ПОВЕРЕЊА – локомотива гледа пред себе, вагони жмуре (игра поверења).

ПОКЛОНИО БИХ ТИ… – „упућују“ једни другима поклоне, без могућности понављања већ реченог; види се колико се ученици међусобно познају (може се одбити поклон).

СУДНИЦА – добијају појам, деле се на тужиоце, адвокате и судије; наводе позитивне, негативне особине појма; судије пресуђују ко је боље аргументовао, а не ко је био у праву (анализирају се појмови као што су: киша, храна, саобраћај, игрице…).

ПОГОДИ ЦРТЕЖ – цртање на леђима (код свих чланова друге екипе исти цртеж истог одабраног цртача једног тима).

БРЗОЧИТАЧИ – текст у огледалу или текст са састављеним речима (о пријатељству – изреке нпр.); ко брже прочита – добија поене.

ПИСАЋА МАШИНА (свако дете је једно слово, заједно пишу оно што наставник диктира).

ДА-НЕ-ЛИЦА –  постављати питања за замишљени појам, пазити да питање захтева само одговоре ДА или НЕ.

ИСТО, А НИЈЕ – текст са речима које се подударају по нечему (маказе, панталоне, фармерке, новине…).

ОЖИВИ СЛИЧИЦУ! – смислити причу на основу сличице, али не „очигледну“ (ради машта).

ЈЕЗИЧКА КАСИЦА – добијају (су-)префиксе и састављају речи (пис-, рад- и сл.)

КИП / расељавање – противречност / разлике…(онлајн интерактивне игре / вежбања).

ПРАВИМО СИСТЕМ – пронаћи појмове на неко слово (одредити или не у којој области живог или неживог света, који би чинили систем; нпр: градови на М).

УЛОВИ ГРЕШКУ – Пример: Јављам се ради оног што се десило јуче у вашем оделењу.

ПРАВИМО ПАСОШ! – за врсте речи – наводимо основне карактеристике (за жива бића, за географске појмове, за бројеве, векове…).

ПОСЛОВИЧАРИ /-ници – састављамо пословицу од изолованих речи (на картицама нпр.).

АНАГРАМИ – испремештана слова или издвојени слогови за састављање речи (алкош – школа).

СЛОВОСЛАГАЧ – треба да саставе речи од изолованих слова (добронамерност, толеранција…).

СЛОГОТВОРЦИ – добијају изразе по слоговима (ле-по-вас-пи-та-ње…) које треба да „сложе“.

ОГЛЕДАЛЦЕ, ОГЛЕДАЛЦЕ…- читање речи (текста) у огледалу.

НАСТАВИ НИЗ – чланови породице, реке у Србији, бројеви, дељиви са 3…

ПОВЕШЋУ ТЕ СА СОБОМ – ако се да тачан појам у одговору (именице у једнини, глаголи у прошлом времену, личности ХХ века, биљке у Србији, сисари…).

ШТА ПИШЕМО, А ШТА ГОВОРИМО? – језичка игра…

ПИСАЦ – добијају невезане речи, треба да саставе бајку (комарац, телевизор, чизме), тренирање маштовитости, креативности…

ЗАГОНЕТАЛИЦА – замислити предмет или појаву, извршити поређење помоћу КАО…АЛИ НИЈЕ…НЕ МОЖЕ…НЕ… (као нож, али не сече хлеб, као два ножа, али у једној руци; није снег, као снег, али не на земљи, није река, али плови…) и направити нову загонетку.

БРЗА ПИТАЊА – једноставна питања за загревање / разгибавање, могу се односити на било шта.

НАПРАВИ ПАРОВЕ или ИЗБАЦИ УЉЕЗА – пронаћи сувишну реч у групи (река, поток, водопад, језеро; сарма, пица, мусака, ћевапи) или груписати пар речи (квас, млеко, кока кола, вода; перница, шестар, оловка, фломастер) / (или бројеве: 20, 26, 30, 36)…

ЈЕЗИЧКА МАТЕМАТИКА – на пример: БОКАЛ: БО-Л+БРУКА-БРУ+ЛЕПО-ЕПО

ЛАЖНА ПИТАЊА – тачан одговор није понуђен, већ је нешто треће (има 10 или 100 минута у сату?)…

МОЗГАЛИЦЕ – када горе богата и сиромашна кућа, коју ће полиција прво угасити?


Подели

Написала Још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Мира Симеуновић
© 2024 Мира Симеуновић