Игре и вежбања за превенцију насиља

“Превенција насиља” на састанку Савета родитеља (2023)

Превод и адаптација зборника игара, намењених за превенцију насиља.

Трагајући за вежбањима која би чинила будуће радионице, наилазила сам на разне зборнике, приручнике, бројне идеје, засноване на пројектима и препорукама УНИЦЕФ-а у овој васпитној области. Овај документ сам проценила као примењив у нашим школама и одлучила сам да га преведем, изостављајући нека од вежбања и правећи успут адаптацију неких игара, код којих сам сматрала да је то потребно.

Истовремено, ово је један од докумената, делимично примењен на часовима ЧОС-а, на којима сам у свом одељењу реализовала више радионица. Заправо, ученици су били реализатори, али је (као што и мора бити) иницијатива (подршка, помоћ, инструкција) потекла од одељењског старешине.

Игре се могу комбиновати по слободној процени наставника, у складу са његовим закључцима о томе шта би било делотворно и шта би ученицима могло бити занимљиво. Вежбања се могу адаптирати заменом активности или делова садржаја, могу се прилагођавати узрасту ученика, мада постоје и оне игре које су намењене искључиво старијем узрасту (због начина размишљања, нивоа зрелости и сл.).

Ево како је текао рад на овом пројекту одељења: током првог полугодишта смо истраживали, читали, правили селекцију вежбања, а затим их у другом полугодишту спроводили на часовима ЧОС-а. Након реализације у свом одељењу дошли смо до више комбинација игара које могу чинити појединачне радионице, као и до више комбинација вежбања за млађи и старији узраст (млађи узраст били би ученици 3. и 4. разреда, а старији 5. и 6.). Прва фаза пројекта завршена крајем школске 2022/2023, реализацијом пробних радионица у два одељења 5. разреда и презентацијом пројекта на састанку Савета родитеља. Друга етапа планирана је за следећу школску годину, када треба наставити са спровођењем радионица за превенцију насиља путем вршњачког учења.

Рад је објављен на сервису calameo: https://www.calameo.com/books/006686623efb0f1f758cf


Подели

Написала Још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Мира Симеуновић
© 2024 Мира Симеуновић