Језички портфолио (2014/2015)

Језички портфолио (2014/2015)

Презентовање пројекта стручним колегама у Руском дому 2015.

Пројекат „Језички портфолио“ представљен је колегама на састанку Београдске подружнице професора руског језика крајем 2015. године као иновација у настави. Са ученицима је реализован током четири школске године.

Са појмом „језички портфолио ученика“ упознала сам се давне 2013/2014. године, у време док још нису били утврђени стандарди за стране језике у основној школи, док сам трагала за информацијама о стандардима у образовним системима других земаља. У то време у зачетку је било и увођење портфолија наставника, као средства за праћење сопственог напредовања, зборника радова, евиденције стручног усавршавања и сл. Током претходне деценије појавиле су се бројне платформе за електронски портфолио како наставника, тако и ученика, али је овај пројекат (иако у класичном – папирном облику) у великој мери обогатио мој рад са ученицима.

За разлику од актуелног тренутка наше образовне реалности, у то време интернет није био толико близак ученицима, па им је прављење и попуњавање свог личног портфолија причињавало огромно задовољство. Наравно, имам у виду активније и успешније ученике, оне који желе више, оне који су учествовали у активностима секције „Умница“ (концерти, квизови, изложбе и сл.).

Неколико година смо реализовали пројекат прављења портфолија који је имао следеће сегменте:  1. део – неколико страница било је посвећено језичким компетенцијама (читање, слушање, граматика, писање); у 2. делу били су прикази радова и активности ученика (фотографије, позивнице, цртежи, контролни задаци); 3. део чинио је језички тест на нивоу А1 (оригинални руски тестови Пушкинског института или др.) који су на крају школске године радили ученици 7. и 8. разреда (по сопственој жељи).

На крају осмог разреда радила сам анализу успешности ученика, разлику успешности израде теста у 7. и 8. разреду (једног истог одељења).

У последњој деценији из године у годину ученици су све више освајали интернет који је постао (нажалост) саставни део њиховог дневног функционисања (невезаног за наставу), тако да је временом из моје праксе потиснут језички портфолио и данас га одржава и попуњава тек понеки ученик у одељењу.

(Детаље о документу и пројекту погледати у одељку „Необјављени радови“.)


Подели

Написала Још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Мира Симеуновић
© 2024 Мира Симеуновић