Кроз градове Светског првенства 2018

Кроз градове Светског првенства 2018

Ученици су током пројекта истражили 11 руских градова у којима се играло Првенство 2018. (резултате су представили на часовима).

(Пројекат секције руског језика „Умница“„По городам ЧМ 2018“)

Кроз градове Светског првенства 2018

Светско првенство у фудбалу одиграло се током јуна и јула 2018. године у Русији у градовима: Калињинград, Санкт Петербург, Москва, Ростов на Дону, Нижњи Новгород, Јекатеринбург, Волгоград, Самара, Саранск, Казањ, Сочи. Свих 11 градова нашло се у предавањима ученика 6., 7. и 8. разреда кроз пројекат секције.

Двадесетак ученика из  6/2, 6/3, 7/2, 8/2, 8/3, 8/4 припремили су занимљиво путовање кроз ове руске градове, говорећи о географским обележјима градова, њиховој историји и знаменитостима, али и о фудбалским клубовима и стадионима на којима је играно светско првенство. Припремили су и презентације о сваком граду. Пројекат је реализован на часовима руског језика 10., 11. и 12. октобра 2018.

Ученици су сазнали бројне занимљивости о градовима-домаћинима светског првенства: чули су да највећи стадион – Лужники у Москви има капацитет од 81 000 гледалаца, да се у Волгограду налази најдужа зграда у Европи (дужине 1142 метра), као и да је у Јекатеринбургу убијена породица последњег руског цара Николаја II Романова.

Чули смо да је Казањ основан давне 1005. године, да се у Калињинграду налази чувени Музеј ћилибара, да Нижњи Новгород називају и „златни џеп Русије“, јер су се у њему некада чувале златне резерве државе, али и да је у Ростову на Дону током изградње стадиона пронађено пет граната из II светског рата.

Сазнали смо да је Самара град познат по аерокосмичкој индустрији, али и по томе што је током II св. рата овде саграђен петоспратни подземни бункер за ЈВ Стаљина. Занимљиво је да је стадион у Санкт Петербургу пројектовао јапански архитекта и да је изградња коштала 43 милијарде рубаља. Открили су нам да ће у Саранску стадион бити демонтиран и смањен после првенства, да је Сочи – најјужнији град-домаћин, у којем су одржане и Олимпијске игре 2014. године.

Предавања су била веома занимљива, како ученицима који су их слушали, тако и „предавачима“ који су се одлично припремили и успели да привуку пажњу слушалаца.

Циљ пројекта: формирање и унапређивање општекултурне компетенције ученика кроз истраживање и презентовање информација о руским градовима уз помоћ савремених технологија

Задаци: проширити видике ученика, мотивисати самостални истраживачки рад, (уз подстицање тимског рада), унапредити вештину излагања (тј. јавног презентовања), пробудити интересовање за руску културу, историју, спорт, подстицати вршњачко учење и примену модерних технологија

Очекивани резултати: обогаћивање опште културе ученика кроз буђење истраживачког духа, мотивација интересовања за Русију

Опис пројекта

С обзиром на чињеницу да је светско првенство у фудбалу одиграно у Русији, као и на чињеницу да је фудбал један од најпопуларнијих спортова који масовно прате све генерације, појавила се идеја да се првенство „искористи“ у образовне сврхе. Тачније, да се на нови начин и из новог угла ученицима приближи Русија, кроз нови вид популаризације спорта. Потреба за популаризацијом предмета је константна, али је неопходно континуирано и разноврсно радити на томе.

Веома битан сегмент ове врсте пројеката је мултидисциплинарност, међупредметне компетенције, примена различитих знања и вештина у припреми и реализацији. Реализована је корелација са више школских предмета (информатика – истраживање на интернету и израда презентација; руски језик – примена културолошког приступа; физичко васпитање – обрада спортске теме; историја – кроз историју градова-домаћина првенства; географија – 11 области у руској држави у којима се налазе градови-организатори; српски језик – вештина говора и презентовања информација).

Припрема

Ученици су обавештени о којим се градовима ради и изабрали су градове о којима ће говорити. Предметни наставник је дао ученицима материјал (фотографије) за презентацију и кратке текстове као идеју о томе како би могло да изгледа презентовање сваког града. Наиме, требало је да ученици укратко изложе податке из историје града, главне географске одлике, као и културне особености. Предвиђено је такође да изложе организацију првенства у одабраном граду (да представе симболику, стадионе, локалне фудбалске клубове / фудбалере). Планирано је да презентовање сваког града траје до 15 минута, и да материјал буде представљен у свим одељењима-учесницима: 6/2, 6/3, 7/2, 7/3, 8/2, 8/3, 8/4, с тим што би наставник представио опште информације о првенству и о Нижњем Новгороду.

У пројекту учествује 20 ученика, ученици су у паровима припремили презентовање сваког града. Највише су ангажовани најстарији ученици: осмаци из три одељења су припремили материјал о 6 градова, седмаци и шестаци по два (свако одељење по један). Ученици су се припремали око две недеље, а у периоду од 10–12. октобра 2018. одржани су часови посвећени градовима-организаторима светског првенства у фудбалу у Русији 2018. године.

Реализатори:

8/2 – Волгоград и Саранск;

8/3 – Ростов на Дону и Самара;

8/4 – Јекатеринбург и Казањ;

7/2 – Калињинград

7/3 – Сочи

6/2 – Санкт Петербург

6/3 – Москва 

Предвиђено је да на једном часу буде представљено 2 – 3 града.

Планирано је такође да часовима присуствују заинтересоване колеге и стручни сарадници.

Кроз градове Светског првенства 2018

Градови

Волгоград

 • Волгоград је основан 1589. године и налази се на преко 900 километара од Москве, има преко милион становника. Волгоградска Арена ће дочекати навијаче на ЧМ. Овај стадион је подигнут на месту стадиона „Централни“ и има капацитет од 45 000 гледалаца. После Светског првенства стадион ће бити домаћи стадион за клуб Ротор.
 • У основи плаката шампионата града је Волга на којој се град и налази. Моћни водени ток представља емоције са којима грађани дочекују ово првенство.
 • Фан зона је на кеју 62 армије, где се одржавају сва масовна окупљања и празновања. Ту је одржана и церемонија објављивања градова-организатора ЧМ.
 • У историји Волгограда најзначајнија је Стаљинградска битка из 2. св. рата. Мноштво споменика је посвећено томе, јер је после рата требало градити град изнова, зато што је у то време било само неколико здања старијих од сто година. Данас је Волгоград не само Град-херој који се протеже на скоро сто километара дуж Волге, већ у њему има много рекорда: овде је најдужа зграда у Европи (1142 метра); овде је улица у којој нема ни једне куће, као и највећи на свету споменик подигнут човеку – споменик Лењину висине 57 метара. Споменик није у Гинисовој књизи рекорда, већ најснажнији по енергији и утиску који оставља – споменик Домовини-мајци, висине 85 метара. У овом граду се можете возити трамвајем под земљом, одморити се на најдужој пешчаној плажи или на највећем европском речном острву Сарпинск. Овде је чувени музеј „Стаљинградска битка“ (музеј – панорама, где се чува оружје, војна техника, споменици погинулима и војсковођи Георгију Жукову и морнарима војне флоте).

Јекатеринбург

 • Град се налази на граници између Европе и Азије, дели два континента. Стадион је саграђен 1953. године и имао је више реконструкција, а последња је, наравно, из 2018. Арена је стадион клуба Урал, последњом реконструкцијом добила је кров и привремене трибине иза улаза.
 • У основи плаката за првенство је зелени малахит, симбол природних богатстава Урала. У његовом центру је цвет – симбол празника фудбала, али и веза са песмом „Уралски цвет“ Павла Бажова.
 • Фан зона је у централном градском Парку Мајаковског који смешта 17 000 људи. Парк заузима 97 хектара, са 70 хектара зелених површина. Парк се сваке године дограђује и има много садржаја културно-забавног типа.
 • Град је основан 1723 године, удаљен је од Москве 1787 километара, спада у милионске градове Русије, јер у њему живи 1 500 000 становника. Највећи је центар на Уралу у сваком смислу. Петар Први Велики је по својој жени назвао град (у то време фабрику намењену железници). Ово је и град у којем је убијена царска породица 1917 године. После 2. св. рата назван је Свердловск, али му је назив враћен 1991. године.
 • У Русији је организована „Царска маршрута“ – туристичка тура током које се може посетити 12 културних и религијских објеката. За време шампионата, дневно је 2 000 туриста посећивало манастир царској породици.

Казањ

 • Један од најстаријих градова Русије. Током припреме за Универзијаду 2013. године овде је саграђен стадион од 45 000 места – Казањ-Арена. То је стадион за домаћи клуб Рубин. Стадион је грађен попут лондонских стадиона, налази се на обали реке Казањке и подсећа на водени љиљан.
 • У основи плаката једног од најстаријих градова Русије је крилати снежни барс. Он је амблем Татарстана и симболизује мудрост векова и енергију вечно младог града. Црвено-зелени тонови стадиона симбол су националних боја заставе Републике Татарстан.
 • Фан зона је у Породичном центру „Казањ“. Капацитет је 25 000 посетилаца. Центар је саграђен у облику великог котла – казана, чиме се одражава културна традиција и национални идентитет овог краја. Центар је отворен уочи Летње Универзијаде 2013. године, а на церемонији отварања 27 парова је ступило у брак.
 • Град је основан 1005. године, удаљен је од Москве 820 километара и има милион и двеста хиљада становника. Данас је ово центар Републике Татарстан, један од највећих религијских, економских, политичких, научних, образовних, културних, спортских центара Русије. Главне знаменитости града: Казански Кремљ, џамија Кул-Шариф, ново – Дворац брака који носи назив „Чаша“ (у преводу „Пехар“). Казањ је такође и велика лука на Волги. Град има искуства у светским спортским манифестацијама: тешка атлетика, Светска летња универзијада, светски шампионат у мачевању, водени спортови, и сада фудбал. Град је многонационални и многоконфесионални: ислам, православље, јудаизам и католичанство. Осим Руса и Татара овде живи још 115 народа. Истовремено, Казањ је један од најсрећнијих градова Русије, повезује традиције Хазара, Бугара, Монгола и Татара, као и народа средње Азије.
 • Кул-Шариф је главна џамија града. Подигнута на хиљадугодишњицу града. Поред ње је Казански Кремљ са својим музејима и Казански кеј – шеталиште  испод Кремља, поред реке Казанке.

Нижњи Новгород

 • Ово је један од сто светских градова који представља светску историјску и културну баштину по оцени УНЕСКО. Има стару спортску традицију у фудбалу, хокеју, мини-фудбалу, кошарци… За ову манифестацију саграђен је нови стадион са 45 000, у непосредној је близини историјског дела града, а његов изглед асоцира на волжску природу. Стадион ће бити домаћи за локални клуб Олимпијац.
 • На плакату Нижњег Новгорода  представљен је фудбалер у маниру хохломског стила осликавања сувенира, по којем је чувен овај град. Силуета Кремља у позадини истиче историјски значај овог шампионата за град.
 • Фан зона може да прими 15 000 људи, а налази се на тргу Минина и Пожарског, у самом центру града. Мињин и Пожарски су најпознатији историјски јунаци града – они су 1612. године подигли народну буну и са побуњеницима стигли до Москве. Град има многе знаменитости: Кремљ, „Чкаловская лестница“, чијим се степеницама можете спустити из центра града на кеј и прошетати поред ушћа Оке у Волгу.

Калињинград

 • Ово је најзападнији обласни центар у Русији. Град је до 1946. године носио назив Кенигсберг и постао је руски град тек после 2. св. рата.
 • У центру плаката је фигура фудбалера направљеног од воде. Он прихвата лопту направљену од ћилибара – још једног симбола Балтика.
 • Фан зона је на централном тргу, где може да стане 15 000 људи. Овде се у време Прусије налазио краљевски замак. Данас се ту одржавају концерти и фестивали.
 • Град је основан 1255 године, од Москве је удаљен 1200 километара, становништво је 460 000. Кенигсберг на руском значи „Краљевска планина“, настао је и назван у част чешких крсташа који су га основали . Овде је рођен чувени филозоф Имануел Кант, касније и чувени космонаут Алексеј Леонов (први је излетео у отворени космос).
 • Специјално за шампионат који је највећи градски догађај од 2. св. рата, направљен је стадион за 35 000 гледалаца, нови мостови и путеви, реновиран је аеродром „Храброво“. Стадион је саграђен на мочварном земљишту где управо због врсте тла до тада није ништа грађено, а налази се на острву у центру града. После ове манифестације постаће домаћи стадион за локални фудбалски клуб Балтик.
 • Главна знаменитост града је црква у којој се налазе оргуље највеће у Русији. Национални парк „Куршскаја коса“ – део земље који повезује Калининградску област и Литванију. На једној страни је Балтичко море, а на другој Куршски залив. Овде је и мочвара, са огромним бројем птица, и пешчане дине као у Сахари. А море је надохват руке. Чувен и јединствен у свету је Музеј ћилибара који се налази у немачкој тврђави од црвене цигле, поред којег су и продавнице овог сунчевог камена. Недалеко је и Ћилибарски комбинат са ћилибарском пирамидом у којој се може поседети, не само због атракције, већ и због здравља.

Москва

 • Престоница Русије – највећи град Европе са преко 130 националности. Утакмице шампионата играће се  на два стадиона – Лужники и Спартак. Лужники је 2008. године био домаћин финала Лиге шампиона. Саграђен је 1956. године, на њему је одиграно 3 000 утакмица, за ово првенство урађена је реконструкција стадиона и он сада може да прими преко 80 000 гледалаца.
 • Стадион Спартак је саграђен на месту бившег аеродрома, предвиђено је да има 45 000 места. Био је домаћин Купа Конфедерације ФИФА 2017. Занимљиво је да фасада стадиона мења боју у зависности од тога који клуб игра. Иначе је московски клуб Спартак био бескућник и тек пре 4-5 година добио је ову арену окружену споменицима.
 • Стадион Лужники је био домаћин светског шампионата у лакој атлетици, хокеју, тркама на леду, овде су отворене ОИ 1980., овде су наступали Мадона, М. Џексон, Ролингстонси…
 • Овде ће се одиграти мечеви отварања и затварања ЧМ. Таласи који носе лопту симбол су емоција и атмосфере празника који ће носити навијаче у престоници. Звезде на плакату су фудбалске звезде које ће бити на стадионима током утакмица.
 • Фан зона је на брду Воробјови гори, њен капацитет је 25 000 људи. Налази се поред МГУ и има диван поглед на стадион Лужники.
 • Званично, Москва је основана 1147. године. Данашњи Кремљ је подигнут у 15 веку за време Ивана 3. Био је дрвени, белокамени. Има 20 кула, не постоје две исте, само две немају назив (али се зову безимене). Москва је горела неколико пута, последњи пут 1812, а данас је Москва шести по територији град у свету. За туристе током ЧМ направљени су посебни режими обиласка, али сви укључују трасу поред Кремља, као и његову унутрашњост са храмовима. Можете се попети на звоник Ивана Грозног (137 степеника и 25 метара), ту је Оружана палата и Алмазни фонд.
 • Треба посетити и ВДНХ – изложбени центар са фонтанама и споменицима, са центрима, парк Зарјадје – нови модеран парк у центру Москве, где се могу видети ретке биљке, ледена пећина, мост на једној половини реке, концертна сала на отвореном. Треба прошетати улицом Арбат (пешачка зона од 1986 године), у којој је живео Пушкин.
 • Москва-сити – нова знаменитост града која се још увек гради. Овде је највиша осматрачница у Европи – на 89 спрату куле Федерација отворена је Панорама 360 која је висока 327 метара. Подиже се солитер од 104 спрата који ће бити највиша стамбена зграда у Европи.

Ростов на Дону

 • Данашњи милионски град је некада био мала лука на обали Дона, настао је средином 17 века и дуго је сматран домовином донских козака. Данас житељи града свој град сматрају јужном престоницом Русије. Фудбалери ће играти на новом стадиону на левој обали Дона. Кров стадиона подражава природне завоје реке Дон, а са неких трибина види се локални пејзаж. После првенства на стадиону ће играти локални клуб Ростов.
 • Коњи на плакату су симбол донског краја и овековечени су у споменику Прве коњичке армије. Таласи Дона и зелене гране храста преплићу се са градским грбом и бојом траве на фудбалском терену. Фудбалска лопта на плакату је у бојама заставе Ростовске области.
 • Фан зона је на Театралном тргу у центру града, смешта 25 000 људи. Централни део је меморијал „Војницима за ослобођење града од немачко-фашистичких освајача“ који представља зид/стену од 72 метра на којој је у позлати представљена грчка богиња Ники. На тргу је и позориште (чувено по облику трактора) које носи име Горког, као и цео ансамбл фонтана, скулптура…
 • Град је основан 1749. године, удаљен је од Москве 1070 километара и има милион и сто хиљада становника. Легендарна у граду је лева обла реке Дон који се у народу зове Левбердон, а представља локални Лас-Вегас („Ко на левој није био, тај Ростова није видео!“). Знаменитости су још и Пушкинска улица, Стара пијаца, Атамански дворац (део Музеја историје донског козаштва). Одавде је кренуо чувени устанак Стјепана Разина у 17 веку.

Самара

 • Са нешто више од милион становника Самара је смештена на обали Волге. У граду има неколико заштићених Унеском објеката и мноштво историјских споменика. Нова Арена у Самари саграђена је у космичком стилу, јер је ова област позната по аерокосмичкој индустрији. Споља, стадион изгледа као стаклена купола која оставља утисак  да су трибине у затвореном простору. Висок је 60 метара. Домаћин овог стадиона биће клуб Крила Совјета (не баш успешан). Капацитет стадиона је 45 000 гледалаца. Саграђен је на брду, идеја је била да личи на летећи тањир, са прозирним кровом. Под ноћним осветљењем Самара Арена изгледа као НЛО.
 • Плакат Самаре красе два симбола града – споменик Славе и Стела лађе. Слика лађе – традиционалног руског брода истиче значај Волге за живот града. Слика фудбалера преноси љубав грађана према фудбалу.
 • Фан зона је на централном градском тргу (трг Кујбишева) који је један од највећих у Европи. 15 000 људи је капацитет фан зоне.
 • Град је основан 1586. године на Волги, од Москве је удаљена 853 километра. Главна вредност града је Волга, на којој се налази најраскошније од свих шеталишта на овој реци, све до споменика Лађа, али и до легендарног „Дна“ где се точи пиво директно из локалне фабрике. Познат је и споменик мушкарца са крилима (Споменик Слави), кога од миља зову Паниковски са гусаном, до кога се можете попети степеницама. Ту је и Бела зграда – кућа губернатора, као и пешачка / шетачка улица – Лењинградска.
 • Знаменитости: Самара космичка – музеј где се могу видети космички уређаји, скафандери и друга опрема… Бункер Стаљина, саграђен за време 2. св. рата са 5 спратова под земљом. Данас је овде музеј Великог Отаџбинског рата.

Санкт Петербург

 • Северну престоницу Русије основао је Петар Велики 1703. године на ушћу реке Неве, али је касније играла важну улогу у историји Русије. Град је био престоница од 1712 – преко 200 година. Ово је „најтуристичкији“ град Русије, његов историјски центар је под заштитом УНЕСКО. Град зову и Северна Венеција због мноштва канала и речица.
 • Нови стадион фудбалског клуба Зенит има капацитет од 69 000 посетилаца, саграђен је на Крестовом острву. Конструкција стадиона подсећа на космички брод, стадион је опремљен покретним пољем и покретним кровом. На стадиону ће се одиграти једна од полуфиналних утакмица ЧМ-2018. Арена је отворена 2017, и овде су игране утакмице Купа Конфедерације ФИФА 2017. Подигнут је на месту чувеног стадиона Кирова који је окупљао и до сто хиљада гледалаца. Пројектовао га је јапански архитекта. Стадион се зове Санкт Петербург, а његова изградња је коштала 43 милијарде рубаља.
 • Фан зона је на Тргу Коњушница у историјском центру града и смешта 15 000 људи. У близини се налазе храм Спаса-на-Крови, Трг двораца, музеј Ермитаж.
 • На плакату С. П. представљени су најпознатији споменици града: Исаакијевска и Смоленска црква, Летњи врт и куле Адмиралитета.
 • Град има 5 милиона и (преко) 300 хиљада становника, од Москве је удаљен 634 километра. Сматра се једним од најлепших градова Европе. 1782 године подигнут је споменик оснивачу – Бронзани коњаник. Ермитаж има преко три милиона експоната светске уметности (израчунато је би човеку било потребно 6 година (по пола минута за сваки) да би видео све експонате), музеј има 350 сала.
 • Од знаменитости треба још поменути чувене беле ноћи, током којих се могу гледати подигнути мостови, или отићи до замка Петродворец, а може се посетити Океанаријум – прави подводни музеј који има и шоу са ајкулама и шоу са туљанима.

Саранск

 • Овај град је престоница Републике Мордовије у којој живи преко 300 000 становника. Налази се у центру европског дела Русије у басену реке Волге. Богатство Мордовије су јединствени језик и култура МОКШИ и ЕРЗИ (дијалекти) – домородаца Мордовије који припадају угро-финском народу заједно са Мађарима, Финцима, Естонцима. Стадион Мордовија Арена се гради од 2010. године, а налази се у центру града на обали реке Инсар. Дизајн стадиона – овална форма и јарке боје (наранџаста, црвена и бела) – подсећа на народне занате овог краја. У основи је сунце – главни симбол националних митова и легенди. После ЧМ-2018. капацитет ће бити смањен за 25 000 места због демонтаже привремених конструкција, да би се тако направили терени за одбојку, кошарку и тенис, као и фитнес-центри. Своје мечеве овде ће играти локални клуб Мордовија.  Капацитет стадиона је нешто преко 44 000 гледалаца, а имаће око 30 000 места после ЧМ.
 • Птице на плакату Саранска ликови су из мордовске митологије. Национални орнамент украшава птицу и лопту и симбол је традиције и поноса локалних становника.
 • Фан зона је на централном градском тргу – Совјетском тргу, њен капацитет је око 20 000 људи.
 • Град је основан 1641. године као тврђава на обали реке Инсар, а као град је признат 1780. године, од Москве је удаљен 513 километара. САРА на мордовском – МОЧВАРА на руском. Први становници су били козаци, међу којима је чувени Јемељан Пугачов – бунтовник. У спомен на њега постоји цео списак „Пугачовских места“.
 • Знаменитости – све се налазе у центру града и могу се брзо обићи: Мордовски музеј ликовних уметности, са 15 000 експоната, Катедрална црква висока 63 метра са 12 звона (најтеже има 6 тона), а у цркву може да стане 3000 људи. Парк за културу и одмор под именом Пушкина – један од најбољих у земљи, са атракцијама, вештачким водопадима и сл. Поред Универзитета је нова осматрачница на коју може да стане више од 100 људи.

Сочи

 • Град је постао славан после Олимпијских игара 2014. од којих су остали бројни спортски објекти. Централни објекат Олимпијског парка је стадион Фишт који може да смести 45 000 гледалаца и саграђен је за Олимпијске игре. Назив је добио по истоименом планинском врху Кавказа. Британске архитекте су пројектовале овај стадион тако да подсећа на планинску „шубару“. Планира се да након ЧМ-2018. стадион постане арена разних масовних манифестација. Око њега је направљена траса за Формулу-1.
 • Плакат Сочија преноси локалну климу и положај летовалишта. Фудбалска лопта увијена у палмине листове симболизује љубав према игри и гостопримство грађана.
 • Фан зона је на јужном полу морске луке, смешта 10 000 људи, смештена је у традиционални део града где се одржавају разне манифестације. Одавде почиње пешачка зона градског шеталишта.
 • Сочи је основан 1838 године, удаљен је од Москве 1400 километара, број становника је 506 000. Ово је најдужи град у Русији – 145 километара дуж обале Црног мора. Сем тога, Сочи је најсевернији град на свету са тропским палмама, еукалиптусом и магнолијама. Превоз је током првенства био бесплатан „Ласточка“- аутобус и воз, а био је неопходан због дужине града.
 • Атракције Сочија: Сочи-парк називају „Руски дизниленд“,  са делфинаријумом, за екстремне спортове нпр. Скај-парк са једним од најдужих висећих мостова на свету (439 метара на висини од 207 метара) за скокове са моста или прекрасни поглед на Кавкаске планине и обалу црног мора, Дендраријум на 49 хектара са стотинама врста борова, храстова, палми, бамбуса… Међу знаменитостима су и Имеретинска низија, „Олимпијски Сочи“ са леденим дворанама.

Мира Симеуновић, професор руског језика и књижевности

Октобар 2018.

НАПОМЕНА

Уз бројне радове из личне педагошке праксе,  сличан рад је објављен на руском језику, личном блогу наставника под називом:

«По городам ЧМ-2018» – проект секции русского языка «Умница»

(для старшеклассников) https://ped-kopilka.ru/blogs/mira-simeunovich/-po-gorodam-chm-2018-proekt-sekci-ruskogo-jazyka-umnica-dlja-starsheklasnikov.html


Подели

Написала Још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Мира Симеуновић
© 2024 Мира Симеуновић