МООК платформе као средство самосталног усавршавања (2022)

МООК платформе као средство самосталног усавршавања (2022)

Кратак приказ МООК платформи, лично искуство и препорука за коришћење изложен је стручним колегама на састанку у Руском дому крајем 2022.

МООК платформе представљају не само формат за самостално усавршавање, додатно обучавање, већ могу да се примене и за достизање формалног образовања.

МООК – Масовни Отворени Онлајн Курсеви / Массовые Открытые Онлайн Курсы / Massive Open Online Course

Први курс икада (који се може сматрати зачетником ове врсте обучавања) настао је давних 1960-их година у Аустралији.

Први слични курсеви у модерно доба настали су на универзитетима САД 2001. године. Ова врста онлајн обука усталила се 2008. године, а назив је установљен 2012. године.

У Русији су прво настали национални отворени сервиси, тек у XXI  веку, да би 2020. године истраживање ВШЕ показало да је 45% руских професора сарађивало са њима, а скоро 20% њих је израђивало курсеве. Ради се о професорима универзитета који праве курсеве за различите платформе (нпр. курсеви ВШЕ се појављују на платформи школе, али и на више других платформи). Данас сваки универзитет има своју платформу, али нуди обуке својих професора и на другим сервисима који су специјализовани за ту врсту обучавања (нпр. на платформи Степик се налазе курсеви професора и универзитета из Москве, Санкт Петербурга, Томска и др.).

ПРЕДНОСТИ

МООК одликује интерактивност, велики број полазника у исто време, сопствени темпо учења, узајамно прегледање задатака, доступност професора, финансијска исплативост, јер студенти / полазници курса немају потребу за путовањем на универзитет и др.

НЕДОСТАЦИ

Немогућност професора да пружи објашњење сваком студенту / полазнику у време када то полазнику одговара, недостатак потпуне контроле рада на тестовима, одсуство јединствених стандарда квалитета за курсеве исте тематике или научне области на различитим платформама.

ПРОБЛЕМ

На МООК се веома лако и без превише размишљања уписује велики број полазника, али, по статистици, завршава курс свега 5% њих. Полазници се уписују управо зато што је занимљиво (на први поглед), не кошта ништа, али проблем настаје због недостатка мотивације, амбиције, упорности да би дошли до краја. МООК одговара људима са јаком личном мотивацијом, самоорганизацијом и, наравно, онима који имају информатичку писменост. Напуштање курса протиче без икаквих последица (нико не губи новац), зато је подједнако једноставно прекинути обуку.

ОПШТЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ МООК

На свакој платформи неопходна је регистрација, постоје филтери за претрагу расположивих курсева, приказано је оквирно трајање сваког курса, правила рада на платформи и сл. Већина платформи има апликацију за мобилни телефон, већина даје сертификате чак и за бесплатне курсеве. Дешава се да је похађање курса бесплатно, али се сертификат плаћа или га уопште нема (добија се само нека врста уверења о завршетку курса). На већини платформи можете бирати и језик обуке.

Неке платформе нуде веома озбиљне курсеве за које се добијају бодови за факултетске студије, и у том случају морају се доставити комплетни подаци (факултет, смер, година, предмети, подаци о индексу и сл.). Такви курсеви су веома дуги – вишемесечни су и захтевни, као праве студије – са роковима и условима за полагање, прописаним темпом учења по нивоима или областима…

Сваки курс се састоји од теоретског дела, аудио-предавања, тестова о „градиву“ које сте прошли, завршног теста на самом крају курса. Прописан је број бодова који вам је неопходан за пролазак, али и за изузетан успех – „с отличием“. Јасно је приказан сваки модул курса, и прецизно одређено колико дана / недеља / месеци траје. Наведено је и каква су предзнања потребна да би се прошао курс, као и ком профилу људи би могао одговарати дати курс (професија, узраст и сл.).

Неке платформе дозвољавају (позивају вас) да направите свој курс, користећи могућности саме платформе. На свакој озбиљној платформи постоји списак препоручене додатне литературе – линкови за самостални рад, детаљније упознавање са темом или само читање додатног материјала.

Ја сам завршила око 40 курсева 2021/2022. (само кратки, само бесплатни курсеви). Искуство и сазнања: све платформе тврде да имају стотине хиљада полазника, врхунске професоре, само неки (нпр. Нетологија) кажу да ћете нпр. на бесплатном курсу добити основна, тј. површна знања – упознавање са темом. Половину курсева завршила сам на платформи СТЕПИК, већину њих пратила сам на руском језику.

Највећи број модерних курсева посвећен је стицању неке од савремених професија – ИТ дизајнери и слично (МООК су одлична варијанта за ту врсту обучавања), као и за лични развој и усавршавање, за мотивисане и амбициозне људе у том смислу. Што се тиче страних (неруских) платформи, оне нуде огроман број курсева (и оних који се плаћају, и бесплатних). Оне се рекламирају и промовишу своје обуке.

ЗАВРШНО

Поред ових које се могу видети у презентацији, треба поменути и друге платформе: Открытое образование, Универсариум, ПостНаука, Университет без границ, Образование на русском, Лофтскул, 4brain, Hexlet. Упознала сам се са њиховом „понудом“: сви њихови курсеви се плаћају, сви пружају могућност за озбиљне, дуготрајне обуке на руском језику. Веома је занимљива платформа 4 brain, која је готово у потпуности заснована на развоју soft skills, предлаже стицање оне врсте вештина које помажу учење уопште. Заправо је усмерена на развој личности у процесу непрекидног усавршавања.

Списак и линкови за приступ платформама (истакнуте / подвучене су оне платформе које сам користила за своје усавршавање):

РУСКЕ МООК ПЛАТФОРМЕ

1. Открытое образование – https://openedu.ru  

2. Лекториумhttps://www.lektorium.tv  

3. Универсариум – https://universarium.org/  

4. Образовательный проект ПостНаукаTV – https://postnauka.ru   

5. Онлайн курсы Высшей школы экономикиhttps://online.hse.ru   

6. Образовательный портал 4brain – https://4brain.ru   

7. Университет без границ – https://distant.msu.ru   

8. Онлайн-университет «Нетология»https://netology.ru  

9. Образование на русском – https://pushkininstitute.ru

10. СТЕПИКhttps://stepik.org/

11. Интуитhttps://www.intuit.ru   

12. Онлайн-курсы Тотального Диктанта – https://totaldict.ru/education/online//   

13. Теория и практика – https://theoryandpractice.ru   

14. Смотри учись – https://smotriuchis.ru/   

15. LoftSchool – https://loftschool.com/    

16. Онлайн-школа программирования – https://ru.hexlet.io/

ОСТАЛЕ ПЛАТФОРМЕ

  1. Microsoft Virtual Academy – https://docs.microsoft.com/ru-ru/learn/   
  2. Saylor Academyhttps://www.saylor.org   
  3. Canvas Network – https://www.canvas.net  
  4. Coursera – https://www.coursera.org   
  5. Iversityhttps://www.iversity.org   
  6. Alisonhttps://alison.com/  
  7. MY MOOChttps://www.my-mooc.com/en/

Подели

Написала Још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Мира Симеуновић
© 2024 Мира Симеуновић