„Превенција насиља“ на састанку Савета родитеља (2023)

“Превенција насиља” на састанку Савета родитеља (2023)

Презентовање личног ангажовања на превенцији вршњачког насиља на састанку Савета родитеља.

У оквиру Савета родитеља ОШ оформљена је радна група, задужена за превенцију насиља и ова група жели сарадњу са школом у решавању проблема вршњачког насиља. Почетком 2023. године овом телу је (у неколико речи) представљено оно што се у том смислу ради у одељењу 7/3. Тада је договорено да се крајем школске године презентује оно што је урађено, да се представе методе, искуства, резултати рада.

То је реализовано на последњем састанку Савета родитеља, у јулу 2023. – родитељима је укратко презентовано оно што је рађено са ученицима, уз опис свих корака бројних активности.

Сматрам да је  примарна улога ОС – васпитна, и да ОС мора константно да покушава, да изналази начине, да испробава новине, да иницира активности (…) како би у што већој мери ову своју улогу осмислио и правио помаке у владању ученика. Гаранције за успех нема, као ни извесних и у потпуности успешних метода, али МОРА се радити на томе.

У школској 2021/2022. (у свом одељењу 6-3) испробала сам велики број ТРИЗ радионица, јер сам трагала за интересантним садржајем који би окупирао пажњу ученика, преусмерио је са „противничких“ на квалитетне односе, на позитивне и подстицајне теме за размишљање, неку врсту интелектуалног надметања…

У наредној школској години (2022/2023.) појавила се потреба да се конкретније бавимо насиљем, тј. превенцијом. У том циљу, истражила сам велики број приручника, упутстава на српском, енглеском, посебно руском језику, много примера радионица за борбу против насиља. Затим сам одабрала више десетина вежбања и дала их ученицима у свом одељењу, које сам претходно поделила у групе. Задатак сваке групе био је да од мноштва вежбања одабере неколико најзанимљивијих и да реализује радионицу на часу ЧОС-а. Још у првом полугодишту ученици су обавили избор, а почетком другог смо започели са радионицама. Након тога смо направили избор игара (вежбања) које би се могле реализовати у другим одељењима. Моја замисао била је да ученици старијих разреда (у овом случају, то би био 8. разред) изврше свој васпитни утицај на ученике млађих разреда тако што ће лично реализовати радионице у одељењима млађег узраста (3/4), и одељењима старијег узраста (5/6). У реализацију ће бити укључени тимови ученика (по 4), при чему ће у сваком тиму бити и они ученици који треба да коригују и своје лично понашање. Сваки члан тима биће задужен за реализацију једног вежбања / игре и помагаће другим члановима екипе. Ова врста изазова и неопходне посвећености могла би да доведе до постепене промене понашања, до појаве извесне озбиљности коју намеће одговорност и жеља за што бољом реализацијом заједничке активности.

План је био да се до краја школске 2022/2023. изведе барем једна (пробна) радионица ван свог одељења, како бисмо стекли утисак како би требало да изгледају будуће радионице, у наредној школској години.

Током јуна 2023. реализовали смо две радионице у два одељења петог разреда. Избор игара је био исти, реализатори су били исти, а о променама може бити речи на почетку следеће школске године. Утисак учесника и реализатора је да су радионице биле занимљиве и поучне за обе стране.

На крају радионице учесницима су подељени флајери, специјално припремљени за ове радионице, који се односе на дигитално насиље (видети у презентацији). Прецизније, ученицима се дају савети шта треба, а шта не треба радити онлајн, како би избегли ову врсту насиља.

На састанку Савета родитеља приказана је презентација (у прилогу овог рада), која представља уопштени приказ почетка рада на превенцији насиља у сваком одељењу. Она би се, наравно, прилагођавала узрасту ученика, како садржајно, тако и у свом “интерактивном“ делу. Након упознавања са општим појмовима насиља, са ученицима би се реализовале радионице (сет од две / три или више, по избору ОС сваког одељења).

“Превенција насиља” на састанку Савета родитеља (2023)

Родитељима су на крају састанка подељени флајери за ученике, али и „Подсетник за родитеље“, такође специјално направљен за овај састанак (видети у презентацији).


Подели

Написала Још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Мира Симеуновић
© 2024 Мира Симеуновић