Пројекат „Васкрс са Фабержеом“ (2023)

Пројекат “Васкрс са Фабержеом” 2023.

Четврта хуманитарна (продајна) изложба секције „Умница“ – резултат васкршњег пројекта.

Сваки пројекат захтева проналажење информација, вештину решавања проблема, самостално учење, рад у групи (сарадњу), критички однос према властитом и туђем раду, способност доношења одлука, аргументовање својих избора, о-/усвајање нових начина рада, планирање, поштовање рокова (одговоран однос према преузетим обавезама) и још много тога.

Пројекат “Васкрс са Фабержеом” (2023.)
Тема„Васкрс са Фабержеом“
Циљизрада реплика васкршњих јаја јувелира Фабержеа и продаја на хуманитарној изложби секције
Трајање20. 3. 2023. – 7. 4. 2023. (три недеље)
Учесници / реализатори пројектанаставник и ученици седмог и осмог разреда
Активности (задаци) наставникапланирање и осмишљавање пројекта, информисање и мотивисање ученика, набавка материјала, избор текстова, штампање текстова и фотографија, одређивање динамике активности, најава пројекта у школи, организација простора и наставе током реализације пројекта, набавка и допремање сувенира, помоћ ученицима током продаје, снимање и фотографисање изложбе, интеграција огледног часа у пројекат, припрема материјала и одабир ученика за учешће у часу, вредновање резултата пројекта, приказ тока реализације, процена остварености циља
Активности (задаци) ученикаодабир украса чију ће реплику израдити, доношење одлуке о индивидуалном или раду у пару, набавка додатног материјала, неопходног за реплику, креативна израда „копије“ васкршњег јајета, учешће у огледном часу, одржаном током реализације пројекта, продаја сувенира и јаја, брига о изложбеном простору и експонатима, фотографисање и снимање, доношење одлуке о усмеравању прихода у хуманитарне сврхе
Међупредметне компетенцијесрпски језик, историја, ликовна уметност,  веронаука
Пројекат “Васкрс са Фабержеом” (2023.)

ОПИС ПРОЈЕКТА

Пројекат су реализовали чланови секције руског језика „Умница“ 2023. године. У другој половини марта наставник је изнео иницијативу ученицима 7. и 8. разреда и информисао их о детаљима идеје. Наиме, замисао наставника била је да се велики православни празник Васкрс обележи на оригиналан и занимљив начин, уз креативно учешће ученика, као и њихову хуманост.

Наставник је формулисао тему и циљ истог: прављење реплика васкршњих јаја чувеног јувелира Фабержеа, које ће затим бити постављене у свечаној сали школе у форми хуманитарне продајне изложбе. Уз реплике, продаваће се и руски сувенири, а приход од продаје биће усмерен у сврху помоћи некоме.

Пројекат “Васкрс са Фабержеом” (2023.)

ТОК ПРОЈЕКТА

Прва недеља рада на пројекту била је посвећена информисању ученика, уз њихово додатно упознавање са радом јувелира и околностима у којима је уметник стварао, а царска породица Романов наручивала ове скупоцене поклоне. Наставник је показао ученицима фотографије великог броја ових јаја, ученици су бирали која од њих ће „копирати“.

Следећи корак била је набавка материјала: наставник је набавио јаја од стиропора, а ученици су самостално одређивали врсту материјала за украшавање (у складу са расположивим материјалом и личним креативним умећем обавили су и избор јајета које ће радити). Ученици су радили индивидуално или у паровима (по сопственом избору). Рок за украшавање био је крај марта 2023, како би украси били изложени у првој седмици априла, пред почетак пролећног распуста и пре великог празника.

Наставник је у пројекат интегрисао и огледни час (корелација руски језик – историја), како би се знање ученика проширило и унапредило кроз сагледавање историјских околности крајем XIX и почетком XX века у Русији. Након овог часа ученици су у потпуности разумели околности у којима је стварао Фаберже, као и вредност културног наслеђа које представља његово стваралаштво.

Пројекту су се прикључивали ученици који на почетку то нису желели (као и ученици млађих разреда – 5,6.) и у наставку пројекта имали смо више самосталних маштовитих креација које нису биле реплике Фабержеових јаја, али су укључене у изложбу и продају. Млађи ученици прикључили су се цртежима, али и својим украшеним јајима.

Завршница пројекта трајала је свега три дана, која смо најавили, како физички (плакатом у школском простору), тако и „оглашавајући“ хуманитарну акцију на вибер групама ученика и наставника. У продајни „асортиман“ укључили смо и оригиналне руске сувенире (матрјошке, сликовнице, игре, разне осликане дрвене предмете и сл.). Ученици су константно боравили у свечаној сали школе – простору у којем је постављена изложба. У истом простору одржавана је и настава руског језика током трајања изложбе, што је допринело додатном упознавању ученика са темом (пре свега оних који у пројекту нису учествовали). Старији ученици (7/8. разред) веома одговорно су приступили „послу“: бринули су о хигијени и естетици простора, сами формирали цене (након кратких упутстава од наставника), продавали сувенире и реплике јаја, потрудили се да пројекат доведу до краја што је могуће успешније.

Пројекат “Васкрс са Фабержеом” (2023.)

ПРОЦЕНА УСПЕШНОСТИ

Наставник је проценио пројекат као веома успешан, јер је имао велики број позитивних ефеката: образовни (кроз огледни час и корелацију са историјом), васпитни (преко хуманог карактера, али и удруживања у заједничком циљу), естетски (креативна реализација талената) и сл. Поред тога, значајно је унапређена културолошка компетенција ученика која има велики значај у настави страног језика.

Пројекат је представљен на блогу наставника (на сајту пед-копилка, на руском језику, у раду Благотворительный проект секции русского языка «Пасха с Фаберже», линк:

https://ped-kopilka.ru/blogs/mira-simeunovich/blagotvoritelnyi-proekt-sekci-ruskogo-jazyka-pasha-s-faberzhe.html )

Направљено је више снимака и презентација на youtube каналу наставника, велики број фотографија.

Пројекат “Васкрс са Фабержеом” (2023.)

Први снимак експоната дат је у наставку. Остали се могу погледати у раду на сајту пед-копилка и у опису огледног часа.

YouTube video

С поносом истичем да је реализован најважнији циљ пројекта – уплата за помоћ кориснику фонда „Буди хуман“. Овом уплатом наша секција је своје донације фонду повећала на 170 000 динара.

Пројекат “Васкрс са Фабержеом” (2023)

Подели

Написала Још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Мира Симеуновић
© 2024 Мира Симеуновић