Русија кроз предмете 2017

Русија кроз предмете 2017

Велики пројекат секције и прави пример међупредметних корелација и компетенција.

ПРОЈЕКАТ «РУСИЈА КРОЗ ПРЕДМЕТЕ» (2017.)

Пројекат је реализован од 20 – 30. новембра 2017. године и као најновија активност секције није наведен међу осталим активностима. Идеја за пројекат настала је из потребе за новим видом популаризације Русије (кроз популаризацију разних наука), на нивоу и у облику који је могуће реализовати са ученицима основне школе.

Циљ пројекта је обогаћивање опште културе ученика, ширење видика и васпитавање нове заинтересованости за руску културу у најширем смислу речи (природне и друштвене науке). Буђење истраживачког духа, стицање вештине тимског рада, вештине презентовања наученог само су неки од задатака који се реализују кроз овај пројекат.

Опис пројекта

12 школских предмета обрађено је са становишта руске науке (културе, историје, језика…) или доведено у везу са Русијом. У пројекту је учествовало 35 ученика из три одељења седмог и два одељења осмог разреда. Ученици су сами бирали теме, тј. предмете које ће обрађивати и излагати на часу у другом одељењу (не у свом). Сваки час припремала је екипа од 2 – 5 ученика, уз помоћ наставника. Часови су одржани у одељењима која уче руски језик, да би корелација предмета имала смисла. Током припреме часова (октобар 2017.) ученици су истраживали изабране теме на интернету на српском језику, наставник је затим додао презентацију и текстове на руском језику, а све то заједно коришћено је на часовима, уз паное које су такође направили чланови ученичких тимова. Одељењима-домаћинима приказивана је презентација са које су читали текстове на руском језику (уз асистенцију реализатора часа). Сваком часу присуствовао је предметни наставник датог предмета, наставник руског језика и други заинтересовани наставници, у зависности од теме, као и чланови стручне службе. Ученицима је овај пројекат био веома занимљив. Посебно су успешни били часови географије, математике, али и физичког васпитања. Наставницима су се највише свидели часови веронауке и технике и биологије. Гостима часа који нису у вези са предметом допали су часови веронауке, физике и биологије.

Опис часова (хронолошки)

План реализације пројекта

Русија кроз предмете 2017
Русија кроз предмете 2017

МУЗИЧКА КУЛТУРА

„Композитори деци“ – Чајковски, Мусоргски, Рахмањинов, Римски-Корсаков и њихово музичко стваралаштво за децу у првом делу предавања, у другом делу представљање чувеног руског ансамбла „Александров“, који је више пута наступао у Београду, а чији је велики део недавно настрадао.

ГЕОГРАФИЈА

„Чуда Русије“ – Вулкани Камчатке (Кључевскаја сопка) и Бајкалско језеро (природне и географске особености, историја, легенде…). Као занимљивост у другом делу предавања приказани су необични споменици из разних делова Русије (нпр. споменици храни, комуналним радницима и сл.).

ИСТОРИЈА

„Из дубине векова“ – приказан руски школски видео-филм „Седам шетњи по Москви“ (шетња по Кремљу) и кратак осврт на историју Русије, са акцентом на Москви. Ученицима представљене знаменитости Москве: Црвени трг, Кремљ, али и Московски метро.

ТЕХНИКА И ТЕХНОЛОГИЈА

„Руси – градитељи Београда“ – предавање о великим руским архитектама који су после Октобарске револуције емигрирали у Србију и приказ здања које су пројектовали у Београду. У предавању приказано десетак архитеката и њихове најпознатије грађевине које и данас красе Београд.

ВЕРОНАУКА

„Свети Сава и Руси“ – предавање засновано на раду који је објављен на личном блогу на сајту пед-копилка. Предавање говори о томе од када и зашто Руси поштују нашег светитеља, о томе где су у Русији иконе Св. Саве, каква је веза између Ивана Грозног и нашег свеца. На часу је приказано и кратко предавање о св. Сави са руске ТВ Персеј, као и химна св. Сави на руском језику.

СРПСКИ ЈЕЗИК

„Гласови и слова“ – час који је у једном делу посвећен поређењу српске и руске фонетике (уз фонетско-ортографска вежбања у форми презентације). У другом делу укратко су представљени чувени руски писци: А. С. Пушкин, А. П. Чехов и Л. Н. Толстој (у фокусу занимљивости из живота писаца).

ХЕМИЈА

„Занимљива хемија“ – Предавање је покушај да се хемија прикаже са ведре стране, из веселог угла, кроз шале, мозгалице, ребусе, анаграме, питалице… Уз све то, представљена је кратка биографска прича о чувеним руским  хемичарима Ломоносову и Мендељејеву, али уз занимљивости из живота великих научника..

ФИЗИКА

„Руси у космосу“ – Представљање двоје највећих космонаута: Јурија Гагарина и Валентине Терешкове (први човек у космосу и прва на свету жена-космонаут).  Питалице, ребуси, мини квиз о основним физичким појмовима су били посебно занимљиви ученицима.

БИОЛОГИЈА  

„Из Црвене књиге Русије“ – Представљање неколико животиња које су под заштитом у Русији (Кавкаски тур, делфин, Амурски тигар, Далекоисточни леопард, Атлантски морж), ребуси у вези са биљним и животињским светом. У другом делу часа упознавање са споменицима у Русији који су посвећени животињама.

МАТЕМАТИКА

„Први професор у сукњи“ – упознавање ученика са првом професорком математике Софијом Коваљевском, њеном биографијом и занимљивостима из живота. Решавање занимљивих математичких питалица, мозгалица на руском језику.

ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ

„Наша екипа“ – Представљање фудбалских клубова (Зенит, Спартак, ЦСКА, Локомотива), великих тенисера, кошаркаша. Кратак осврт на Олимпијске игре у Москви 1980. и у Сочију 2014. године. На крају часа снимак наступа секције на концерту основаца у Руском дому (химна Олимпијских игара у Сочију – „Гимн Сочи 2014“).

СТРАНИ ЈЕЗИЦИ

«Давайте speak!“ – час који је одржан пре неколико година. Теме „Код доктора“ и „Мода“ обрађују се кроз дијалоге на три језика (руски, енглески, српски), уз именовање делова тела и одевних предмета (такође на сва три језика).

НАПОМЕНА:

За све наведене часове постоји текст – припрема ученика на српском језику, текст на руском језику, презентација која је коришћена на часу (у прилогу су „насловне стране“ свих презентација), панои ученика.

Пројекат је представљен на блогу наставника, на сајту пед-копилка (на руском језику). У питању су публикације, засноване на пројекту, касније проширене и допуњене од стране наставника. Радови се могу прочитати преко линкова:

  1. «Россия в школьных предметах» – проект по РКИ в основной школе в Сербии

https://ped-kopilka.ru/blogs/mira-simeunovich/-rosija-v-shkolnyh-predmetah-proekt-po-rki-v-osnovnoi-shkole-v-serbi.html

  • «Из Красной книги России» – конспект урока биологии на уроке РКИ (в 7 классе)

https://ped-kopilka.ru/blogs/mira-simeunovich/-iz-krasnoi-knigi-rosi-konspekt-uroka-biologi-na-uroke-rki-7-klas.html

  • «Чудеса России» – география на уроке РКИ в 6 классе

https://ped-kopilka.ru/blogs/mira-simeunovich/-chudesa-rosi-geografija-na-uroke-rki-v-6-klase.html

  • «Святой Савва Сербский – принц и просветитель» (часть 1)

https://ped-kopilka.ru/blogs/mira-simeunovich/-svjatoi-sava-serbskii-princ-i-prosvetitel-chast-1.html

  • «Святой Саввa Сербский и русские» (часть 2)

https://ped-kopilka.ru/blogs/mira-simeunovich/-svjatoi-sava-serbskii-i-ruskie-chast-2.html

  • «Математика на русском» – познавательно-развлекательный урок РКИ для учеников 6/7 класса

https://ped-kopilka.ru/blogs/mira-simeunovich/-matematika-na-ruskom-poznavatelno-razvlekatelnyi-urok-rki-dlja-uchenikov-6-7-klasa.html

  • Русские мастера – строители Белграда (часть 1, с презентацией)

https://ped-kopilka.ru/blogs/mira-simeunovich/ruskie-mastera-stroiteli-belgrada-chast-1-s-prezentaciei.html

  • «Русские мастера – строители Белграда» (часть 2, с презентацией)

https://ped-kopilka.ru/blogs/mira-simeunovich/-ruskie-mastera-stroiteli-belgrada-chast-2-s-prezentaciei.html

Мира Симеуновић, 2022.

20 – 30. 11. 2017.

Мира Симеуновић, професор руског језика и књижевности


Подели

Написала Још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Мира Симеуновић
© 2024 Мира Симеуновић