Извештај о Међународној конференцији (Истанбул 2023.)

Извештај о Међународној конференцији  (Истанбул 2023.)

Захваљујући Руском дому у Београду, добила сам прилику да учествујем у овој значајној манифестацији у Истанбулу (као једини представник Србије).

Са одушевљењем сам прихватила позив из Руског дома да се придружим стручњацима са РУДН-а и других универзитета на Међународној недељи руског језика „Исток – Запад“ у Истанбулу. Био је то велики професионални изазов, чак и за наставника са богатим искуством и у непосредном раду, и у презентовању свог рада. Била је то и велика част – својеврсно представљање своје земље на овако високом нивоу професионалне размене искустава.

Извештај о Међународној конференцији  (Истанбул 2023.)

Руски Универзитет пријатељства народа (РУДН) организовао је Међународну недељу руског језика «Исток – Запад» од 7–13. 10. 2023. Прве активности започеле су онлајн предавањима 7. октобра, а настављене су 11. октобра непосредно, на Универзитету Ибн Халдун у Истанбулу.

Манифестација је реализована уз подршку Россотрудничества, Руског дома у Анкари, Асоцијације русиста-предавача и преводилаца Турске и Координационог савета организација сународника у Турској. Била је то прва манифестација ове врсте у Турској, план је да пређе у традицију.

На почетку непосредног дела Недеље Универзитет – домаћин и управа гостујућег Универзитета – организатора Недеље, потписали су споразум о сарадњи. То је истакнуто током свечаног отварања Недеље, 11. 10. 2023. на којем су говорили: заменик руководиоца Россотрудничества П. А. Шевцов, ректор Универзитета Ибн Халдун – Атилла Аркан, заменик министра националног образовања Турске Џемиле Ерен Октен, председник Управног савета Универзитета Ирфан Гјундјуз.

Извештај о Међународној конференцији  (Истанбул 2023.)

Учесници Недеље били су предавачи из разних земаља Европе, Азије, са Блиског Истока и из Африке. Универзитетски професори, директори руских (државних и приватних) школа ван Русије, предавачи на разним нивоима образовања стигли су из Велике Британије, Француске, Немачке, Италије, Грчке, Хрватске, Србије, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Грузије, Мађарске, Бугарске, Ирана, Индије, Кине, Египта, организатора Русије и партнера – Турске.

Током тродневне конференције учесници – излагачи упознали су присутне са својим искуствима у предавању руског језика (РКИ), размотрили примену савремених средстава у настави, разменили идеје на тему могуће сарадње школа и универзитета у разним земљама.

Један од битних сегмената Недеље руског језика била су предавања усмерена на стручно усавршавање предавача руског језика. Основна тема стручног усавршавања било је тестирање страних држављана у Русији и другим деловима света, у складу са Државним стандардима РФ, али и Европским оквиром учења страних језика (по нивоима, од А1 до Ц2). Водећи стручњаци РУДН-а детаљно су изложили захтеве тестова у свим језичким областима (читање, аудирање, говор, писање) и на свим нивоима. Посебну пажњу привукла су предавања А. С. Иванове, доцента катедре руског језика бр. 2 Института руског језика Руског универзитета пријатељства народа (РУДН). На крају Недеље сви учесници су добили Сертификате о стручном усавршавању (36 академских часова). Између осталог, учесницима је представљена нова методичка литература за наставу и припрему за тестирање издавача „Руски језик. Курсеви“, који има преко 400 уџбеника, приручника, речника, неопходних за наставу РКИ.

Извештај о Међународној конференцији  (Истанбул 2023.)

Поред предавања професора са РУДН-а, посебно инспиративна и занимљива су била излагања на пленарном заседању. Излагачи су били из Индије и Кине. Виши предавач Центра за руска истраживања Универзитета Џавахарлал Нехру Сону Саини је представио резултате активности Центра на пољу учвршћивања позиција руског језика у Индији уз примену савремених технологија. Секретар парткома Института руског језика из Кине (Пекиншки универзитет страних језика) Хуан Меј представила је свој универзитет из угла наставе руског језика.

Желела бих да поменем и учешће колега из нама блиских земаља, који су се такође одазвали позиву Руског дома у Београду: Др Мирчевска Бошева Биљана, професор Филолошког факултета „Блаже Конески“ у Скопљу и Малбашић Снежана, професор руског језика у Источном Сарајеву (Босна и Херцеговина). Др М. Б. Биљана излагала је на тему „Сарадња Универзитета светог Ћирила и Методија у Скопљу са МГУ М. В. Ломоносов у контексту предавања руског као страног језика“. Колегиница М. Снежана представила је рад „Виртуелни разреди као форма наставе руског језика на факултетима Босне и Херцеговине“.

Извештај о Међународној конференцији  (Истанбул 2023.)

Конференција је била веома садржајна и динамична. Званичним Програмом предвиђена је реализација следећих округлих столова:

«Савремене методе и дигиталне технологије у настави руског језика» (размена искустава из непосредне наставе предавача Турске, Босне и Херцеговине, Србије, Грузије, Ирана, Египта и других земаља);

«Перспективе развоја  регионалне и међународне сарадње Образовних организација: инструменти и начини реализације» (директори образовних установа, руководиоци центара, приватних руских школа ван Русије размотрили су могућности сарадње и разменили своја искуства);

«Сарадња међу универзитетима у контексту предавања руског језика као страног» (универзитетски професори из Москве (РУДН), Северне Македоније (Скопље), Француске (Сорбона), Атине, из Пекинга и др. износили су идеје за будућу сарадњу).

Током припрема за Међународну недељу руског језика у Истанбулу, организатори су били у непрекидном контакту са учесницима (због организационих питања, као што је обезбеђивање авио-карата или смештаја, термини излагања и сл.), делећи и тражећи неопходне информације. Између осталог, организатори су одабрали тему мог излагања, након што сам послала више радова који се односе на примену савремених ИКТ средстава и дигиталних технологија у настави РКИ. По избору експерата РУДН-а који су формирали Програм манифестације, моје излагање под називом «Экспериментальный онлайн-урок по РКИ с использованием интерактивной доски miro» («Експериментални онлајн-час РКИ с применом интерактивне табле miro») реализовано је у оквиру округлог стола «Савремене методе и дигиталне технологије у настави руског језика». На свом блогу, као и на сајту већ сам приказала овај час, јер је представљао новину у настави руског језика у Србији. Испоставило се да је овај детаљ онлајн-наставе занимљив и колегама из других земаља. Погледати преко линка:

https://ped-kopilka.ru/blogs/mira-simeunovich/yeksperimentalnyi-onlain-urok-s-ispolzovaniem-interaktivnoi-doski-miro-rki-v-8-klase.html

Извештај о Међународној конференцији  (Истанбул 2023.)

Осврт на конференцију дат је на руском језику на личном блогу, на сајту „Пед-копилка“ и може се погледати на адреси:

Международная неделя русского языка «Восток-запад» в Стамбуле„,

https://ped-kopilka.ru/blogs/mira-simeunovich/mezhdunarodnaja-nedelja-ruskogo-jazyka-vostok-zapad-v-stambule.htmlПодели

Написала Још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Мира Симеуновић
© 2024 Мира Симеуновић