Лобачевски 2018

Лобачевски 2018

ИЗВЕШТАЈ 

Летња школа на универзитету Н. И. Лобачевски  у Нижњем Новгороду

У периоду од 18. 07. 2018. – 8. 08. 2018. у Руској Федерацији, у граду Нижњем Новгороду одржана је Летња школа – међународни програм, чији је организатор Национальный исследовательский Нижегородский государственный университет им Н.И. Лобачевского (город Нижний Новгород), Российская Федерация. Назив програма је Международная летняя школа „Лето по-русски“. Посредник – реализатор конкурса за кандидате из Србије је Руски дом, званични представник Россотрудничества у Београду, а особа за контакт била је Зорић Јулија Алексејевна – руководилац одељења за образовне програме.

Учесници традиционалне летње школе су били студенти из 14 земаља широм света (Белгија, Мексико, Кина, Јужна Кореја, Сингапур, Ирак, Либија, Тајланд, Румунија…) – стипендисти Владе РФ и Министарства образовања, и по први пут два професора из Србије. Програм летње школе подразумевао је интензивне вежбе из руског језика, предавања из историје, државног уређења, фолклора и уметности Русије. Поред предавања, полазници су се упознали са градом кроз културне активности: екскурзије и посете историјским местима (нпр. градској тврђави Кремљу), музејима, парковима, оближњим градовима (Городец и Семјонов), организовано је и крстарење рекама (град се налази на ушћу реке Оке у Волгу) и сл. Током три недеље учесницима су на располагању били волонтери универзитета, који су помагали студентима да се брже крећу кроз град, да лакше пронађу жељено место. 

На крају летње школе полазници су добили међународно признате сертификате који носе 4 ECTS поена (међународни систем преноса бодова, по којем се за око 30 часова добија један поен). Овај систем се примењује за вредновање обуке страних студената, али и за стручно усавршавање. 

Током летње школе појавила се иницијатива за сарадњу између школа Србије и Русије. Наиме, Кирил Валерјевич Баландин (помоћник ректора универзитета за међународну делатност) организовао је састанак професора руског језика са Јеленом Ивановном Мишином (председник комитета за међународне односе у администрацији Нижњег Новгорода). Састанку је присуствовала и Татјана Шубина – представник „Школе №172“, која је изнела предлог за међусобне посете између своје и наше школе, на бази размене ученика која би се одвијала нпр. једном годишње. 

Администрација града и универзитета, тј. њихове управе имају искуства у размени ученика, јер се неколико година одвија слична сарадња са гимназијама у Новом Саду и Алексинцу, али су изразили жељу и намеру да нешто слично покушају на нивоу основних школа.

Ова перспектива за успостављање међународне сарадње је велики изазов који изискује додатне напоре наставника и ученика, родитеља и локалне заједнице. Ова иницијатива ће бити саставни део Годишњег плана рада наставника за школску 2018/2019. годину.

Лични утисци

  • Летња школа је уходана, одлично организована активност универзитета који је међу првих десет у РФ, пре свега у истраживачким областима у оквиру природних наука. Стручни тим чине млади људи на челу са Кирилом В Баландином, који је боравио у Србији више пута и веома је заинтересован за сарадњу са нашим институцијама. Захваљујући његовим напорима, на универзитету је отворен Српски центар, постоји и група студената који студирају српски језик. Уз његову помоћ неколико студената из Србије је добило стипендије за студије на Лобачевском.
  • Летња школа овог типа је изузетно професионално искуство са више аспеката: драгоцене језичке вежбе на универзитету са професорима – стручњацима у раду са странцима; размена искустава са професорима у предавању руског као страног језика; комуникација са студентима чији матерњи језик није ни један од словенских; жива комуникација са изворним носиоцима руског језика у свакодневним ситуацијама; упознавање новог града, уз додатна сазнања о историји, култури, традицији руског народа… 
  • Поред наведеног, имали смо прилику да се окушамо у јединственом професионалном изазову – држању часова руског језика студентима из Јужноафричке Републике који никада нису учили руски језик (при чему је језик посредник био енглески). Часови су били веома успешни, јер су студенти заинтересовани, вредни и амбициозни. Ово је била прилика да се примени знање руског и енглеског језика, као и да се први пут примене делови нашег новог уџбеника за руски језик за 5. разред.  

            Септембар 2018.

                        Мира Симеуновић, професор руског језика

О Летњој школи у Нижњем Новгороду може се прочитати на блогу. Подаци:

«Лето по-русски» – Часть 1: Летняя школа в Лобачевском («Лето на руски начин – 1. део: Летња школа у Лобачевском») – http://pedkopilka.ru/blogs/mira–simeunovich/–leto–po–ruski–chast–1–letnja–shkola–vlobachevskom.html


Подели

Написала Још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Мира Симеуновић
© 2024 Мира Симеуновић