Руски дом у Шиду

Дан руског језика у Шиду

Evgeniy Pavlov | 07.06.2022. | НовостиРуски језикСрбија

У Шиду, у Сремском округу, обележен је Дан руског језика.

У оквиру Дана руског језика и Дана Русије у Шиду је организован богат програм, укључујући и шаховски турнир, промоцију књиге и изложбу слика.

Делегација Руског дома посетила је „отворени час руског језика“ 6. јуна на дан рођења Александра Пушкина. Манифестација је одржана на територији главне православне цркве Шида – цркве Светог Николе. „Час руског језика“ је почео свечаном церемонијом награђивања ученика основних школа у Шиду, који уче руски језик. Дугоочекиване дипломе уручене су учесницима литерарног конкурса „Свет без рата –  Деца говоре“, од којих је 20 радова представљено на српском језику, а 29 на руском језику. У конкурсу су учествовала деца из основне школе „Сремски фронт“ Шид, ОШ „Кнез Сима Марковић“ Барајево, ОШ „20. октобар“ Врбас, гимназије „Сава Шумановић“ Шид, средње медицинске школе „Драгиња Никшић“ Сремска Митровица, гимназије у Босилеграду, Далматовске основне општеобразовне школе бр. 16 из Русије. Победници конкурса прочитали су своје саставе, који су несумњиво дотакли срца гостију и учинили наставнике поносним.

Деца су рецитовала Пушкинова дела, припремила наступе са руском тематиком, изводила скечеве на руском језику, деца из плесне секције су одиграла различите нумере руских народних игара, плес са марамама, плес с камилицама уз живахну руску народну музику.

Ученици основне школе „Бранко Радичевић“ из Шида, чијиа је наставница руског језика Снежана Ђурић Катановић, изражајно су рецитовали песме „Бронзани коњаник“, „Писмо Татјане Оњегину“ Пушкина, „Пролеће, пролеће!“ Баратинског.

Ученик гимназије „Сава Шумановић“ рецитовао је „Писмо мајци“ Јесењина. Ученица медицинске школе „Драгиња Никшић“ представила је дивну песму „Црвен цвете“ на српском језику. Деца из основне школе „Вук Караџић“ из Адашевца, коју је припремила наставница руског језика Снежана Чубрило, извела су фантастичан уметнички перформанс.

Свечани програм припремио је наставник руског језика из гимназије „Сава Шумановић“ Зденко Лазор.

Руски дом у Београду захваљује се ученицима основних и средњих школа, наставницима руског језика из Сремског округа, друштву српско-руског пријатељства „Шид“, руководству школа и гимназија из Шида на очувању руског језика и руских традиција.

https://ruskidom.rs/sr/2022/06/07/dan-ruskog-ezika-u-shidu/

Руски дом у Шиду

Подели

Написала Још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Мира Симеуновић
© 2024 Мира Симеуновић