Онлајн средства у настави

Онлајн средства у настави

Користила сам разна средства током онлајн наставе, а своја сазнања делила сам са колегама. Овде само кратак преглед.

Приказ онлајн средстава, коришћених у настави РКИ

Увођење онлајн средстава у наставу било нам је на неки начин наметнуто (мада неопходно) током пандемије. С обзиром на чињеницу да и сама волим да истражујем, сазнајем и откривам ново, да унапређујем своје вештине, мени су онлајн средства (осим додатног, напорног рада) донела и професионално задовољство.

Спадам у поборнике целоживотног учења, мислим да наставник заиста треба константно да учи, да трага за новим методама, средствима, формама, да нуди ученицима другачије садржаје (или барем другачије „упаковане“) како би одржао њихову мотивацију.

Током онлајн наставе, али и касније, истраживала сам (и проналазила) сервисе за презентовање материјала, али и за онлајн интерактивна вежбања. Ученици су одлично реаговали на те садржаје, а ја сам била задовољна што сам „на висини задатка“. Овде ће бити речи о неколико различитих платформи које сам користила у том периоду (већину њих још увек их користим). Оне се условно могу поделити на права интерактивна средства, намењена ученицима за вежбање, на она која служе да презентују материјал за ученике, радове ученика, и за презентовања личног рада.

Треба истаћи да сам користила само бесплатну понуду свих онлајн сервиса о којима је овде реч. Већина њих нуди базични ниво употребе који је бесплатан, али и premium нивое, који пружају више могућности, али се плаћају. Мени је био довољан базични ниво.

Пронашла сам, на пример, сервисе за израду својих „стрипова“, који нуде прилично скромне могућности (у овој верзији), али могу допринети разноврсности начина представљања материјала. Углавном сам их користила за сликовит приказ граматичких јединица (глагола кретања, на пример), да „ублажим“ озбиљност материјала и подстакнем лакше меморисање. Сервиси за стрипове су: https://www.makebeliefscomix.com/Comix/ и https://www.toonytool.com/ и https://i.imgur.com/

Мајкрософт платформа https://sway.office.com/ је детаљније приказана на сајту у посебном раду, а овде ћу поновити да је ова платформа одлична за презентовање новог материјала, који ученицима може привући пажњу визуелним украсима и начином презентовања, тј. анимацијама. Ову платформу сам користила углавном у те сврхе. Међутим, уколико „скинете“ своју презентацију са платформе, добићете обични документ, без икаквих атрактивних детаља.

Платформа ЛА – https://learningapps.org/ – платформа која је такође представљена на сајту кроз примере вежбања – одлична је за основношколски узраст, јер је једноставна за припрему вежбања, која се уз то брзо и решавају. Ова платформа омогућава велики број варијанти за израду задатака: укрштенице, квиз са вишеструким избором, парови са картицама; у вежбања се  могу додати сличице, видео и аудио снимци, може се озвучити текст… Пружа могућност израде веома разноврсних вежбања која никако нису досадна чак ни оним ученицима, који увек траже нове садржаје и нове форме.

Сервис https://wordwall.net/ru/  је врло сличан ЛА по могућностима које нуди за  припрему вежбања разноврсних форми. Овај сервис сам испробала за свега неколико вежбања. Баш као ЛА, и овде се вежбање може „скенирати“, што представља још једну атрактивну форму која привлачи и задржава пажњу ученика. Додатна сличност је у томе што се на оба сервиса може формирати разред (уношењем списка ученика) који ће омогућити наставнику да прати, бодује, оцењује ученике и сл.

Занимљива платформа https://www.storyjumper.com/ на којој се може направити лична „аудио књига“. Платформа не нуди широке могућности (не у бесплатном режиму). Али, уколико треба направити неки аудио снимак на који се ученици могу враћати (тиме што ће сачувати линк), ово је прави сервис. Ја сам користила ове могућности за прављење звучних књига за ученике који се припремају за рецитовање, певање, читање (тако што слушају наставника и понављају за њим). Овај вид рада у значајној мери штеди време које бисте морали физички (у школи) да проведете са ученицима, припремајући  их за наступ или такмичење.

Онлајн табле: https://en.linoit.com/  и https://miro.com/app/  – у почетку сам користила једну од њих („линоит“) за презентовање материјала, израду својеврсних подсетника за ученике, да бих касније открила таблу miro, која ми је послужила за прави онлајн рад на експерименталним часовима. Дакле, ове табле могу бити интерактивне – не неопходно у директном заједничком раду, али на њима свакако може радити већи број корисника (погодно за рад са ученицима, у смислу да додају свој садржај на заједничку таблу, коментаришу, исправљају, дорађују и сл.). Погодне су такође и за заједнички онлајн рад са колегама, када је немогуће реализовати физичко присуство.

Слике од слова  – https://wordart.com/ управо тако – уметност од слова (или словима / словна). Направила сам више радова на овој платформи, која може бити визуелно атрактивна, али није интерактивна. Ја сам је примењивала као допуну другим радовима, или дајући задатак ученицима да, на пример, у том „уметничком делу“ од слова пронађу скривене појмове (делове текста, граматичке облике, стихове и сл.). У примеру на лептиру (на слици) ученици 5. разреда треба да пронађу чланове пордице.

Онлајн новине https://en.calameo.com и https://issuu.com/ су две платформе које служе за израду онлајн часописа. Управо за то сам их и користила. Онлајн часопис секције има својих пет бројева до краја 2022. године и сваки је публикован на једном од ових сервиса. Овде такође постоји базични и premium ниво коришћења. У бесплатној форми може се презентовати материјал у ПДФ верзији или као ППТ презентација (са фотографијама, додатним линковима које можете отворити док читате новине).

Одлична платформаhttps://www.thinglink.com/  може да послужи за презентовање комплексног / разних врста материјала у исто време. Омогућава додавање текстова и разних врста докумената (на фотографији – свака иконица у боји крије садржај попут овог у доњем делу фотографије), могуће је додати линк за неки други сајт на којем ће ученици (аутоматски преусмерени) прочитати информације или урадити неко вежбање. Може се такође додати и видео садржај (тј. линк), као и фотографије / презентације.

Нека од својих сазнања поделила сам са колегама у оквиру Београдске подружнице професора руског језика (почев од презентовања свог блога на сајту пед-копилка 2016, преко презентовања интерактивне платформе ЛА, све до међународног округлог стола 2021, када сам представила све платформе које сам до тада примењивала у настави).

У међувремену сам открила и почела да користим још неке.

НАПОМЕНА

Већи део поменутих средстава за онлајн наставу приказан је у раду на блогу на руском језику, на адреси:

„Обучение РКИ в дистанционном режиме“

https://ped-kopilka.ru/blogs/mira-simeunovich/obuchenie-rki-v-distancionom-rezhime.html


Подели

Написала Још
Један коментар
  1. Дивно, све ћу испробати! Хвала драга Миро

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Мира Симеуновић
© 2024 Мира Симеуновић