О секцији

О секцији

Неколико речи о настанку и раду секције „Умница“.

Секција је настала 2011. године, након дугог трагања за методама рада које би наставу учиниле разноврснијом, занимљивијом, које би мотивисале и активирале ученике на другачији начин. 

Наиме, по повратку у наставу након четири године на позицији помоћника директора школе (2007.) суочила сам се са другачијом реалношћу, у односу на ону четири године раније. То је, иначе, заједнички утисак свих који су (из било ког разлога) направили паузу у раду са децом. Наиме, реформа система „одузела“ је другом страном језику часове, а „активно учење“ захтевало је другачији приступ (који је у међувремену имплементиран), тако да ми је било потребно  време за прилагођавање. Уз ученике, који су ми такође изгледали другачији, схватила сам да класичне методе у настави нису довољне, да су неопходне промене и иновације..

Почела сам да предлажем ученицима учење песама, глуму, упознавала их са великим писцима и песницима, говорила им о историји и традицији руског народа, мотивисала их да и сами нешто представе, прикажу, да бисмо временом дошли до прве велике манифестације која је трајала пуних недељу дана: изложба, огледни час, концерт. Тако је настала „Умница“. Тада сам се уверила да је могуће! Постало је јасно да ученици раде са уживањем, да им треба указати поверење, да могу да „изнесу“ велики догађај, да се тако и они осећају великим, одговорним, одраслим.

Почели су да се нижу конкурси, наступи, учешћа у разним манифестацијама, наши концерти и изложбе, пројекти разних врста…

Иницијатива, основна идеја, оквир за активност (из мог искуства) креће од наставника, коме се ученици придружују, прихватајући идеју. Идеја се затим модификује, прилагођава се могућностима, склоностима, реалним капацитетима и дометима ученика. Неки пројекти су остали на нивоу идеје (за неко будуће време) или их је реализовао сам наставник, а неке друге су ученици реализовали управо онако како је наставник замислио. У сваком случају, неопходно је уложити огроман рад, креативност, стрпљење, додатно време и енергију за припрему, као и за реализацију.

Евидентирање сваког корака било које активности такође захтева додатни труд и време наставника, а све наведено заједно изискује константно ангажовање, изражену способност организације, доследно, непрекидно и детаљно промишљање следећих корака и активности.

Оно на шта сам највише поносна су хуманитарне изложбе, јер су оне сублимација врло разноврсних активности које у резултату увек имају конкретан циљ. Ученици прихватају идеју наставника за прављење сувенира: промишљају шта и како могу направити (креативност); праве сувенире (практичан рад); помажу им чланови породице (укључивање и подршка родитеља); сами продају сувенире (резултати рада); родитељи и наставници, чланови локалне заједнице купују сувенире (развој свести о заједништву, али и о вредности рада); новац се упућује за лечење болесне деце (хуманост и задовољство постигнутим).

Рад у секцији доприноси (поред наведеног) ширењу видика ученика (не само у оквиру предмета). Континуиране активности подразумевају оно што Руси називају „универсальные учебные действия“, тј. развијају се вештине које се могу применити у било ком предмету, у сваком образовном циклусу: ширење опште културе ученика, лично ангажовање у циљу сопственог напредовања, откривање и развој личних талената, унапређивање вештине разних видова учења, опробавање у новим врстама активности (без оптерећења оценама).

Радом у секцији обогаћује се и однос између наставника и ученика, унапређују се способности за тимски рад, али и свест о индивидуалној одговорности. Успех доноси ученицима ново самопоуздање, било индивидуално или колективно.

О секцији

Најзначајније активности и успеси секције приказани су у „Наших 10 година“ – у форми е-часописа (на фотографији – страница из е-часописа – сумирање након деценије рада секције).

Осим тога, у ЗУОВ радовима (кроз конкурс за успешне ваннаставне активности) такође је представљен рад секције у том периоду. У Извештајима за сваку годину, као и у неколико радова међу Публикацијама илустроване су активности „Умнице“.


Подели

Написала Још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Мира Симеуновић
© 2024 Мира Симеуновић