„Умница“ – првих пет година

Ваннаставне активности

Кратка шетња кроз првих пет година секције „Умница“.

Руска секција „Умница“ у 2012. години

Мада је секција постојала и раније, прва велика званична манифестација „Умнице“ била је „Руска недеља“ коју смо одржали 2012. године у простору школе. Недељу је чинила велика изложба, огледни час посвећен Москви и концерт на затварању манифестације која је трајала целе недеље.

„Умница“ – првих пет година

Изложили смо разноврсне књиге: језичке приручнике, бајке, дела руске класике на руском језику, затим часописе и оригиналне руске сувенире. На свом првом великом концерту смо рецитовали, глумили, певали. Био је то први концерт икада у нашој школи на страном језику.

„Умница“ – првих пет година

Руска секција „Умница“ у 2013. години

11. 10. 2013. „Умница“ приређује први велики концерт  (након два концерта претходне године у простору школе) –  „Руско вече“ у Дому културе у Барајеву са око 40 учесника – чланова руске секције и близу 400 гледалаца. И овај пут ученици су глумили, рецитовали, али и упознали гледаоце са Москвом и великим руским писцима.

„Умница“ – првих пет година

09. 12. 2013. – 13. 12. 2013. – прва хуманитарна продајна изложба „Симболи Русије“ у свечаној сали ОШ „Кнез Сима Марковић“. Близу сто ученика укључило се у припрему изложбе путем израде сувенира. Приход (40.000 дин.) уплаћен као помоћ болесној девојчици У. С.

„Умница“ – првих пет година

Руска секција „Умница“ у 2014. години

26. 02. 2014. – концерт „Руско вече“ у Културном центру Чукарица. Концерт су припремили чланови „Умнице“ (око 40 ученика), а у публици су били ученици и наставници наше школе, родитељи учесника, али и ученици из неколико школа са Чукарице («Љуба Ненадовић», «Ђорђе Крстић», «Мирослав Антић»…)

„Умница“ – првих пет година

9. 12. 2014. године у Руском дому одржан први концерт ученика основних школа Београда „Кључеви душе“. На концерту се „Умница“ представила са две веома запажене тачке.

Одржано је финале конкурса „ЛИК России“ у априлу 2014. у Руској школи, где секција из године у годину добија награде.

„Умница“ – првих пет година

Руска секција „Умница“ у 2015. години

У Културном центру Чукарица од 4. – 6. 03. 2015. одржана је наша друга хуманитарна изложба „Симболи Русије“. Продавали смо сувенире у изради чланова секције. Приход  од продаје (40.000 дин.) уплаћен, у сарадњи са Црвеним крстом Чукарице, за лечење девојчице И. М.

„Умница“ – првих пет година

6. 6. 2015. године руска секција учествује у обележавању Дана руског језика у Руском дому, као и (по традицији) на међународном конкурсу у организацији Руске школе при амбасади Руске Федерације у Београду „ЛИК России“, где смо још једном награђени за свој рад.

„Умница“ – првих пет година

23. 10. 2015. руска секција „Умница“ одржава концерт руске народне и модерне музике „Красиво“. Две године након претходног концерта у великој сали Дома културе у Барајеву, нова генерација чланова секције радо и са успехом наставља традицију.

„Умница“ – првих пет година

У Руском дому у Београду 9. 12. 2015. одржан други по реду концерт ученика основних школа „Сунчани круг“. У програму су учествовали ученици из око 15 београдских школа, а нашу школу успешно су представили чланови руске секције „Умница“.

„Умница“ – првих пет година

Руска секција „Умница“ у 2016. години

Током 2016. године наставља да се проширује круг активности секције. У овој години смо направили неколико великих пројеката: у пролеће смо обележили 8. март учешћем у школској манифестацији «Еко-мода». Учествовали смо и у обележавању Светског дана планете (22. април) тако што смо презентовали руску бању, као особени део руске традиције (наш начин да промовишемо здрав стил живота).

„Умница“ – првих пет година

Крајем октобра 2016. приредили смо концерт секције у Дому културе у Барајеву под називом «Радуга» (Дуга), као симбол разноврсности и ведрине која краси нашу секцију. То је био рођендански концерт поводом 5 година активности секције. Осим ових догађаја, учествовали смо и били награђени на више манифестација: конкурс ЛИК России (1. место за састав), конкурс «Наша Русија», где смо  освојили два прва и једно друго место.

„Умница“ – првих пет година

Само неке од награда секције, током првих пет година рада:

Јубилеј секције забележен је и публикацијом на блогу, на руском језику, на адреси:

Юбилей: пять лет русской секции «Умница»

https://ped-kopilka.ru/blogs/mira-simeunovich/yubilei-pjat-let-ruskoi-sekci-umnica.html


Подели

Написала Још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Мира Симеуновић
© 2024 Мира Симеуновић