„Херцен“ у посети Београду (2023)

"Герцен" у посети Београду (2023)

Представници Универзитета Александар Херцен из Санкт Петербурга посетили су Дванаесту београдску гимназију.

"Херцен" у посети Београду (2023)

5. 12. 2023. нашу школу посетиле су: Наталија И. Антонова, представница Руског државног универзитета А. И. Херцен из Санкт Петербурга и Олесја А. Бабенко, координатор образовних програма Руског центра за науку и културу у Београду (Руски дом).

Ученицима трећег и четвртог разреда гошће су презентовале овај престижни универзитет, на којем матуранти Дванаесте гимназије могу наставити своје образовање. Ова установа нуди огроман број образовних програма за сва три нивоа студија: од руског и страних језика, свих врста визуелних и сценских уметности, преко свих друштвених и природних наука, све до физичке културе, економије, права, дефектологије, информатике…

Посебна погодност је могућност добијања државне стипендије Владе Руске Федерације (како су нам објаснили, стипендија покрива трошкове смештаја у студентском дому, док су студије потпуно бесплатне). Осим тога, страни студенти добијају подршку и могућност да раде током студија, а неретко се догоди да остану да раде на свом факултету. Имали смо прилику да чујемо искуства страних студената, међу којима је био и студент из Србије, Стефан, који је (након успешних студија) постао члан великог колектива професора „Херцена“.

Атрактиван детаљ за наше ученике је и то што се од будућих студената не захтева полагање пријемног (или сличних) испита, већ само знање руског језика. Уколико не владају руским језиком у неопходној мери, провешће у Русији „припремну“ годину (посвећену учењу језика), након које ће се уписати на жељени факултет.

"Херцен" у посети Београду (2023)

У наставку дајем и осврт представника Универзитета на посету Београду са сајта Руског дома (извод):

https://ruskidom.rs/sr/2023/12/07/univerzitet-aleksandar-hercen-u-beogradu

Универзитет „Александар Херцен“ у Београду (7.12.2023.)

Evgeniy Pavlov | 07.12.2023. | НовостиОбразовање

Руски државни педагошки универзитет „Александар Херцен“ из Санкт Петербурга посетио је (…) и Дванаесту београдску гимназију.

Директорка Центра за унапређење образовних програма за странце Наталија Антонова представила је  средњошколцима  програм бесплатног студирања на основним академским студијама и програму „специјалитет“ у трајању од 5 година. (…)

Представница Универзитета „Александар Херцен“ Наталија Антонова истакла је висок ниво знања руског језика код ученика гимназија, веома добро васпитање, познавање чињеница из најразличитијих области живота, велико интересовање за руску културу. (…)

Презентација Универзитета и његових образовним програма одржана је и у Руском дому. Њени учесници су имали прилике да чују и доста занимљивости о Универзитету: здање у коме је ова образовна установа смештена прави је дворац са огромним прозорима, широким мермерним степеницама и ходницима, украшеним ретким сликама. Студентски дом је права палата. Свака универзитетска зграда припада различитим епохама – бароку, раном класицизму, ампиру, касном класицизму. Универзитет је сваке године домаћин „Студентског бала“ у раскошним костимима из 19. века.

Универзитет располаже капацитетима, који одговарају свим захтевима: лабораторијама за научнике, технолошким парком за стручњаке у области технолошких наука, а за љубитеље добре књиге на располагању је библиотека царице Марије Фјодоровне са јединственим књижним фондом, историчари уметности за само 5 минута шетње могу стићи до Исакијевског храма, Руског музеја и Ермитажа.

"Херцен" у посети Београду (2023)

Интересантне чињенице!

Дипломац Филолошког факултета Универзитета ,,Александар Херцен“ је актуелни председник Лаоса!

Студенткиња Математичког факултета је освојила златну медаљу на Светском KWU KYOKUSHIN купу!


Подели

Написала Још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Мира Симеуновић
© 2024 Мира Симеуновић